23.2 House

by Omer Arbel
23.2 House Omer Arbel

23.2 is a house for a family, built on a large rural acreage. There is a gentle slope from east to west and two masses of old growth forest defining two “outdoor rooms” each with a its own distinct ecology and conditions of light; the house is situated at the point of maximum tension in between these two environments, and as such acts at once to define the two as distinct, and also to offer a focused transition between them.
The design of the house itself began, as a point of departure, with a depository of one hundred year old Douglas Fir beams reclaimed from a series of demolished warehouses. The beams were of different lengths and cross sectional dimensions, and had astonishing proportions—some as long as 20 meters, some as deep as 90 cm.
It was agreed that the beams were sacred artefacts in their current state and that we would not manipulate them or finish them in any way. Because the beams were of different lengths and sizes, we needed to commit to a geometry that would be able to accommodate the tremendous variety in dimension, while still allowing the possibility of narrating legible spaces. We settled on a triangular geometry.

Reclaimed beams were used to assemble triangular frames; these were folded to create a roof which would act as a secondary artificial landscape, which we draped over the gentle slope of the site. We manipulated the creases to create implicit and explicit relationships between indoor and outdoor space, such that every interior room had a corresponding exterior room.
In order to maximize ambiguity between interior and exterior space, we removed definition of one significant corner of each room by pulling the structure back from the corner itself (using bent steel columns in some cases), and introducing an accordion door system, such that the entire façade on both sides could retract and completely disappear.
We developed a detail that would allow the beams to define not only the ceilingscape of each interior room, but also to read strongly as elements of the building façade.

  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel
  • 23.2 House Omer Arbel

Sponsor

Sponsor

  • Expandable Drawer System

    Expandable Drawer System

    Fjaril is a drawer. It expands rhythmically and during this movement changes itself from a simple box into a functional sculpture.

  • Casa Amalia

    Casa Amalia

    Casa Amalia is located in the area known as “Es Ram” near EsCaló des Mort, on the southern coast of Formentera island. This is a small plot of 2000 m2 with very developed pine...

  • Few Tips for decorating your kid's room

    Few Tips for decorating y..

    Designing your kid’s bedroom is pretty challenging and also fun at the same time. It is very important to consider your kid’s taste and likes while designing the room. Dependin...

  • Atherton Residence

    Atherton Residence

    Located on the peninsula south of San Francisco, this house sits on an internal suburban flag lot. The previous 1950s house, removed due to structural problems, featured mature lan...

  • Lookout House

    Lookout House

    Clients chose to retain the eccentric 1979 structure of the property and commissioned a gut renovation and extension.
    The original pyramid form of the house, which is center...

  • Casa Ovalle-Salinas

    Casa Ovalle-Salinas

    Chilean architectural firm Jorge Figueroa Asociados has completed the Casa Ovalle-Salinas. Completed in 2011, this two-story contemporary home is highlighted by its concrete constr...

  • Santa Monica Canyon Residence

    Santa Monica Canyon Resid..

    This residence is nestled into a down-sloping hillside property in little Santa Monica Canyon. A path descends into and impromptu, landscaped amphitheater along a path that bends, ...

  • The Orrong Road House

    The Orrong Road House

    The sun and wind are channelled through the streets of this beach side suburb, deep into the plan of this once dark and damp Edwardian home. An oasis like space now waits at the re...

  • South Yarra Pool House

    South Yarra Pool House

    The shape of the Pool House stems from historic beginnings whilst being carefully adapted with discrete folds creating subtle shadows. The structure was constructed from steel, wit...

  • Magritte’s, a Jail-like House

    Magritte’s, a Jail-like..

    Magritte’s is situated in the middle of Tokyo, on a tiny 45.61 m2 of plot of land. The width of front road restricted the size of construction machinery. The conditions made it e...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.