A.B. House

by Andreescu and Gaivoronschi
A.B. House Andreescu and Gaivoronschi

The house is built in a residential area in the north of Timisoara, Romania. Nearby, there is another Andreescu & Gaivoronschi house designed 13 years ago, which developed the same idea of a “house on a house”. It has to do with social phenomena typical for Italy and Greece, where young members of the family live with the parents. This coexistence was sincerely expressed in both cases: the “young house” on the “old” one.
Wood means youth and freshness, whereas stone has to do with the roots, the passing of time. The result is a wooden house on a bigger stone house. More than that, this juxtaposition has to do with a public/private dialectic. Stone, solid walls “defend” and close a little the private area. In A.B. house, this character of fence house is equilibrated by the subtraction of a typical traditional “grey” space of public/private interaction at the entrance. Behind the house, the theme of intermediary it is represented by the patio and the covered terrace, “the outside eating room”.
Inside the house there is a two direction topology: the horizontal one, of the parents’ area, which embraces also the patio; and the vertical one which juxtaposes the spaces of the “two houses”. This juxtaposition also occurs in the living room area, where a typical “raum-plan” pattern is developed.
The living room is developed as a “theatre” which can be observed from different levels. There is also a private part, on the first floor, similar to the “women’s room” in traditional oriental dwellings – a space from where you can observe but not be observed. It is a space for a future library, a space for smoking.
The apartment contained in the wooden house from above is enough for a young couple. The inside/outside relation is also developed here, without dismantling the unity of the box: an intermediary space to the south behind wooden louvres, a thin balcony to the west, to observe the atrium and the dawn and a vertical incision to the east, to mirror the rising sun.

Photos by: Ovidiu Micsa

  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi
  • A.B. House Andreescu and Gaivoronschi

Sponsor

Sponsor

  • Amsterdam Loft

    Amsterdam Loft

    UXUS designed a private residence located in a historic building on one of Amsterdam’s famous canals. The home is located in a 250m2 18th century warehouse with a panoramic view ...

  • Pebble Beach Residence

    Pebble Beach Residence

    Description: Pebble Beach Residence by Conrad Design Group is a redesign and rebuild of a mid century residence that features all the design amenities and upgrades that a modern ho...

  • 1220

    1220

    The search for simplicity, bowing to the canons of the past , the clear intention of using architecture as a path of territory and form of expression of “difference”… These a...

  • Sagaponack

    Sagaponack

    Located between the Atlantic Ocean and a freshwater pond, this residence is for an adventurous couple and their four sons. They wanted a house for their large family and numerous g...

  • Point Piper Residence

    Point Piper Residence

    A harbour front property with iconic Harbour Bridge views. This existing four storey house was stripped back to its concrete structure, remodeled and refurbished.
    The plann...

  • The Click Clack Hotel Bogota

    The Click Clack Hotel Bog..

    Click Clack it is not just a hotel, but completely fresh and independent experience factory. The Click Clack Hotel has now become part of one of the main arteries of the city.

  • Sight - Garden goes Balcony

    Sight - Garden goes Balco..

    SIGHT is a big white sphere made of woven plastic with an upholstered interior. The innovative balcony furniture was designed as a retreat from the sunlight, noise and bustle of th...

  • Luff Residence

    Luff Residence

    The commission to design a new family home for clients posed a number of challenges and possibilities.
    The site was unusually large for the area having never been subdivide...

  • Eco Friendly Retreat in Ontario

    Eco Friendly Retreat in O..

    Set on the Cliffside of a much-cherished lake, this cottage seeks to enhance the extraordinary surrounding scenery through the thoughtful integration of building elements with the ...

  • Bungalow Epe 3.0

    Bungalow Epe 3.0

    After twenty years, Borren Staalenhoef Architects was commissioned to finish a dwelling originally designed by J.A.F. Staalenhoef in 1978.
    “This plan forms an interesting ...