A-G House

by dKO Architecture
A-G House dKO Architecture

The A-G House reinterprets classic mid-century California Modern design principles to suit the Australian design vernacular, creating a contemporary home for a young at heart – three generational family. The varied requirements of three generations of family living together shaped the brief from the clients.
Three wings are connected via a functional spine, whilst the archetypal Australian backyard is reoriented to the front of the house in the form of a central, alfresco entertaining area that merges seamlessly with the indoor living space. Each of the spaces is open and clean-lined, dominated by a tactile finishes palette of stone, glass and warm timber. Within this framework, each wing reflects the personality of its inhabitants through custom designed joinery and fittings and furniture selections.
Blue stone, a quintessentially Victorian material, wraps through vertical and horizontal planes to form warm and tactile kitchen benches and bathroom vanities. The internal blue stone flooring also continues through to outside living areas where, in conjunction with extensive use of glazing, it acts to further dissolve the barriers between inside and out – from generation to generation.
The family’s Italian heritage places importance on the role that cooking plays in their personal and social lives. Separate cooking facilities are provided in the Grandmother’s wing, her daughter’s wing and in the outdoor area connecting the generations. Each kitchen was designed to suit its primary inhabitants’ cooking style whether it be restrained and clean or open and chaotic.
Designed to provide a place for every kind of family interaction from exuberant get togethers by the pool, to individual study nooks for quiet contemplation, the A-G House sets a new benchmark for contemporary, Australian, family homes.

Photos by: Derek Swalwell

  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture
  • A-G House dKO Architecture

Sponsor

Sponsor

  • The Water-Cooled House

    The Water-Cooled House

    Hidden away from the road, the site is surrounded by a verdant screen of mature trees from adjacent properties. Breezes blowing transversely across the site being another notable a...

  • Animal Music

    Animal Music

    These are the offices of Animal Music, a music recording studio. Our main idea for this project was to depurate and clean the chaotic space of the common areas. We created a new sp...

  • Vivienda de Invierno entre los Pinos

    Vivienda de Invierno entr..

    The architectural firm offered a way of working that would result in a comprehensive professional intervention in order to achieve better prices and quality: The Project + Directio...

  • Gili Lankanfushi

    Gili Lankanfushi

    Maldives is an intimate coral island in a sparkling lagoon, with jetties threading across the water out to spacious villa accommodations. Everywhere you look, marine life abounds. ...

  • Bambi

    Bambi

    The table Bambi can be used at two different levels; as a coffee table or a small dining table. The table is inspired by the anatomy of the knee, where the bones can only bend one ...

  • Beyond The Hill

    Beyond The Hill

    A Gallery in the Center Creating Communications and Connecting the House and Community
    The house stands on a site facing a narrow, steep slope. Across the street is a wood, ...

  • Tile House

    Tile House

    Complete refurbishment of a house in Costa Brava. Located in an old building, the proposal aims to transform the intricate original distribution in a clean space by creating a “t...

  • Sight - Garden goes Balcony

    Sight - Garden goes Balco..

    SIGHT is a big white sphere made of woven plastic with an upholstered interior. The innovative balcony furniture was designed as a retreat from the sunlight, noise and bustle of th...

  • Hunter Hills House

    Hunter Hills House

    The challenge was to create a light and airy home on this steep south facing site while maintaining connections to the garden, water and city views.
    A series of three distin...

  • Scandinavian Design: Contemporary Three Bedroom Apartment in Stockholm

    Scandinavian Design: Cont..

    Located on Kungsholmen island in Stockholm, Sweden, this 1,550 square-foot apartment offers a spacious living room with open plan to kitchen, three bedrooms, two bathrooms with one...