Alinghi Residence

by Grose Bradley BNV
Alinghi Residence Grose Bradley BNV

Alinghi has been designed to create a place of contemplation and retreat nestled on the edge of a high sand dune and rocky escarpment facing northeast across the South Pacific. The natural beauty of this place provided the basis of the design – sitting directly to the northeast of the house is Rocky Point, a richly textured and coloured “rocky point`.
The stratified rock layers of the point reveal themselves as platforms finding their expression as horizontal incisions into the sandy bay. The rich colours of the rocks contrast with the flat white sand and to the sea, establishing a visual language at once rooted to the earth and at once ephemeral and light like the passing seabirds. Standing on the travertine platform of Alinghi the same sensation of contrast is evident – the flat and solid rock underfoot conceptually lodges itself deeply into the sand dune creating a sense of contrast between the “rock` of the house platforms and the sparkling water of the surrounding reflection ponds. The windswept coastal scrub with its fine detail and expressive chaos gives backdrop to the simple forms of the house.
Two pavilions form the accommodation linked by a concrete covered way – the concrete again reflecting the strong rootedness of the building into the landscape. The buildings are a combination of bagged concrete block and timber battens in colours and textures that will develop the patina of the landscape – the heavy masonry base and the light timber frames abstracting the relationship between the ancient rocks at the sea edge and the gnarled and twisted Australian coastal vegetation.
The main pavilion is designed with large living spaces opening onto a variety of semi-enclosed areas providing retreat from the wind or for basking in the Queensland sun – the second is a retreat pavilion with bedroom and private study, with both buildings adjacent to the travertine platform on the north and south and to the west the open concrete walkway framing the bush. In time the landscape and buildings will merge to provide a retreat and sanctuary at one with the timelessness of this rugged and quintessentially Australian coastal landscape.

Photos by: John Gollings

Source: OpenBuildings

  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV
  • Alinghi Residence Grose Bradley BNV

Sponsor

Sponsor

  • Fantasy Island Apartment in Moscow

    Fantasy Island Apartment ..

    We’ve set a goal to organize the light modern interior which combine convenience, aesthetic qualities and functionality of space.
    The foundation of delivered tasks was ch...

  • An Apartment in Moscow

    An Apartment in Moscow

    This sophisticated apartment, located in Moscow, Russia, was designed by Alexandra Fedorova. The apartment is decorated in a modern style, with a palette of mostly neutrals and dar...

  • Stone Respect

    Stone Respect

    The aim was to act respecting the current volumes of this old house, located close to the river in the village of Noutigos. Maintaining the stone facade, replacing the original win...

  • Apartment on the River Ij

    Apartment on the River Ij

    This elegant apartment is situated upon the River Ij, in Amsterdam, the Netherlands, and was designed by Remy Meijers. The interior is brimming with sophistication, from its neutra...

  • Equilibrium Bookcase

    Equilibrium Bookcase

    With its cantilevered modules stacked upon each other at a single angled point, Equilibrium fiver-tier bookcase from Malagana Design is a unique furniture piece that immediately ca...

  • House 2413

    House 2413

    The project is located in Mohali, a satellite town of Chandigarh that is witnessing fast paced growth like most Indian cities. The brief of the client, a builder was to design a ho...

  • Magritte’s, a Jail-like House

    Magritte’s, a Jail-like..

    Magritte’s is situated in the middle of Tokyo, on a tiny 45.61 m2 of plot of land. The width of front road restricted the size of construction machinery. The conditions made it e...

  • Albatross Residence

    Albatross Residence

    Situated on an exclusive residential street, the site adjoins extensive park to the south and absolute beachfront to the east. The residence successfully achieves its own oasis, by...

  • Wedge House

    Wedge House

    We were approached by clients looking to unlock the potential of a backland site set in the rear half of an existing suburban garden in Surrey. Their brief was to create a contempo...

  • Two Family House K

    Two Family House K

    Tokyo-based studio Hiroyuki Shinozaki Architects has completed the House K project in 2011. This 1,738 square foot contemporary home for two families is located in Tokyo, Japan. ...

  • Apartment Interior Remodeling in San Francisco

    Apartment Interior Remodeling in San Francisco by Mark English Architects

  • Modern Home

    Modern Home by in Mill Valley, California

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.