Allandale House

by William O’Brien Jr
Allandale House William O’Brien Jr

Allandale House is an A-frame(s) house for an idiosyncratic connoisseur and her family. Along with its occupants, the Allandale House also provides space for an eccentric collection of artifacts that resist straightforward classification. Wines, rare books, stuffed birds and an elk mount are among the relics on display in this small vacation house.
The house links three horizontal extrusions of “leaning,” or asymmetrical A-frames. The skinny A-frame on the western side contains the library, wine cellar and garage. The wide A-frame in the center of the house is dedicated to two floors of bedrooms and bathrooms. The medium A-frame on the eastern side consists of living, kitchen and dining areas. The house aims to undermine the seeming limitations of a triangular section by augmenting and revealing the extreme proportion in the vertical direction, and utilizing the acutely angled corners meeting the floor as moments for thickened walls, telescopic apertures and built-in storage.
The relationship between the need for exposed storage and the interior liner of the house is a reciprocal one. Ostensibly problematic head-height limitations posed by the angled ceiling/wall planes are resolved by allowing the interior surface of the ceiling/wall to deviate from the roof surface as it nears the floor plane to become plumb. The thickness created between the outer roof surface and the inner wall surface is then reclaimed as poche from which to carve, creating bookshelves and showcases. Perceptually, the ambition is to tuck the pieces on display within the implied surface of the interior liner, enabling the items to be seen, while providing the possible conception of the space as a simple volume.
A range of possible configurations were tested. Variables included: (1) the relative orientation of adjacent tube segments, (2) the severity of rotation between segments, (3) the sequence of the three different bay-widths, and (4) the location of the apex of the triangle relative to its base. Given the site features—steeply sloped with a clearing in the north easterly direction—the tube establishes a parallel relationship to the contours of the site and orients the living area toward the clearing. The inclusion of a second floor is only possible in the widest A-frame extrusion. Therefore, the desire to centralize the location of the bedrooms positions the wide A-frame extrusion second in the sequence. Lastly, in tandem with the geometric principles associated with the severity of rotation, the variable location of the apex acts as the formal smoothing agent between tube segments allowing the roof planes to fold along single seams.

Renderings: Peter Guthrie

Source: ArchDaily

  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr
  • Allandale House William O’Brien Jr

Sponsor

Sponsor

  • Mirindibas House

    Mirindibas House

    Brazilian architectural firm Studio MK27 - Marcio Kogan has designed the Mirindibas House. Completed in 2006, this 8,956 square foot contemporary home is located in Sao Paulo, Braz...

  • Jln Angin Laut

    Jln Angin Laut

    Presenting a sleek façade to its neighbours. The finely detailed screens of No. 19 Jln Angin Laut conceal a house nestled gently into a garden.
    Its entrance elevated above ...

  • Open Box 2

    Open Box 2

    Open Box 2 involved modernizing a boxy 1940s stucco house. The original house was a series of small, dark rooms with a completely unfinished ground floor and little connection to t...

  • Mount Pleasant Residence

    Mount Pleasant Residence

    The client is an enthusiastic entertainer with 3 young boys, so their accommodation brief was fairly generic.The site slopes roughly 3 meters to the river side and therefore facili...

  • Coburn Residence

    Coburn Residence

    This large house is situated on a promontory overlooking Lake Wakatipu to the west, with the Remarkables to the east and Peninsula Hill to the north – hiding Coronet Peak. In the...

  • Upstate New York Residence

    Upstate New York Residenc..

    Upstate New York Residence is a project completed by Kathryn Scott Design Studio. It is located in Upstate New York, and has a warm and cozy interior, with wood as a dominant eleme...

  • Lucky John

    Lucky John

    Jaffa Group Design Build designed Lucky John, located in Salt Lake City, Utah, USA. The home is spacious and elegant, its interior designed in warm neutral tones that provide comfo...

  • Daylight House

    Daylight House

    This is a house in which residents live under natural lighting from the sky.
    The site is five minutes walk from the railway station, and it is surrounded by a mixture of det...

  • Nettleton 198

    Nettleton 198

    Cape Town-based studio SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects has designed the Nettleton 198 residence in collaboration with interior design studio OKHA Interiors.

  • House Gulm

    House Gulm

    The House Gulm is located on a southern slope overlooking the Walgau and the Rätikon group. Completely detached at the edge of the settlement area the house is situated close to t...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.