Allies Farmhouse

by Timber Design
Allies Farmhouse Timber Design

The site for this project is unusual in that it was once a Second World War airbase occupied by the USAF 381st Bombardment Group. The complex of Nissen huts still remain in good condition as they found their second use in farming at the end of the war and now perhaps form one of the most significant collection of such buildings in the country. The unusual history of this area has meant the farmland surrounding the airbase has been without a farmhouse for many decades.
James and Claudia Gray, who farm this land, commissioned this project to resolve the lack of farmhouse and provide a sustainable home for their growing family. James was brought up in a listed timber farmhouse so the aim was to build in timber again, just to a much higher level of performance.
The house is formed by two linear elements, the single storey public space and the storey and a half private space. These two parts of the home are linked via two walkways that in turn form a central courtyard that offer shelter from the East Anglian winds and a safe haven for young children on this working farm. The tower provides 360 degree panoramic views over the surrounding farmland and a linked office provides for the day to day running of the farm.
The primary structure is a Douglas Fir timber frame that is traditionally jointed using mortice and tenon joints for the most part but not following a traditional pattern. The corner braces typically found in traditional timber framing reduce the freedom with which spaces can be laid out, especially with regard to perimeter circulation. These braces were designed out by the use of steel tension rods along with custom designed fixing nodes to resolve the structure allowing the unencumbered layout constructed.
The significant share of the construction fabric is either timber or timber based products. These include: primary structure, secondary structure, insulation, sheathing, floor & roof deck, flooring, insulation, membranes, cladding & joinery. The carbon locked up by this timber building has not been calculated but it is estimated to be significant and quite possibly exceeds that carbon used to construct it.
The efficiency of this family farmhouse has been a priority from the brief onward. Dynamic thermal modelling was used as a design tool in the early stages of development to predict and tune performance. As a result of this work, glazing orientation, roof overhangs and floor construction have all been changed to optimise the thermal comfort and performance of the building. Although naturally ventilated it is estimated that the performance will be close to PassivHaus standards. Post construction monitoring work has already been undertaken with the aim of establishing post occupancy performance over the next few years.
Primary heat is supplied by a ground source heat pump powered by a large 40kWp PV array. Additional energy input comes from passive solar, solar thermal and biomass. Extra care was taken when designing and laying out the heat recovery loops, this appears to be paying off with a coefficient of performance on the heating side averaging a comfortable 4.6.

;

  • Structural engineer: Tim Hunter – Barry Honeysett Engineers

  • Builders: Andy Nott, David Jones & Russell Lane

  • Architectural Design: Cameron Scott – Timber Design

  • Timber Frame : Don Rigby & Rob Williams – Carpenter Oak Limited

  • Windows and Doors: Rationel windows and doors


  • Photos by : Simon Maxwell, Sam Morgan Moore

    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design
    • Allies Farmhouse Timber Design

    Sponsor

    Sponsor

    • Polaris House

      Polaris House

      We call it POLARIS HOUSE – a skylight in the young son’s bedroom points up to the North Star – Polaris… a fixed constant in the night sky. A zinc clad silo marks the entran...

    • Wooden Cube House

      Wooden Cube House

      Wooden Cube House is a project designed by 81.WAW.PL and rendered by graphic designer Michal Nowak. It is a home brimming with subdued elegance, glass and wooden walls, and an imp...

    • House in Comporta

      House in Comporta

      The house is on a large estate located in Comporta, Portugal. The site is completely clear, defined only by sandy soil, with spontaneous undergrowth vegetation and heavily punctuat...

    • Sulfur cavern visitor's center

      Sulfur cavern visitor's c..

      Designed by Portuguese architect Nuno Ribeiro Lopes, this visitor center is built over the old existing building in Azores to accommodate the increased interest in the area. This b...

    • Remlshelf

      Remlshelf

      Architecture students Tadej Podakar and Luka Fabjan of TRIpike studio have created the REMLshelf. It is a modular wall shelving unit consists of uniformly shaped 7 wooden strips.

    • The Pearle

      The Pearle

      The Pearle is a substantial home able to easily accommodate a growing family. The master suite is a highlight, with its big walk-in robe and ensuite bathroom, and it’s one of fou...

    • Restaurant La Ville de Pins

      Restaurant La Ville de Pi..

      ‘La Ville de Pins’ is a French Restaurant Remodeling project in Sinsa-dong, Gangnam-gu, which is the hottest district at metropolitan area in the city of Seoul, Korea.
      ...

    • Albatross Residence

      Albatross Residence

      Situated on an exclusive residential street, the site adjoins extensive park to the south and absolute beachfront to the east. The residence successfully achieves its own oasis, by...

    • Vivienda en Llaveneres

      Vivienda en Llaveneres

      The space where imaginary sealines become real.
      The sea is the centre that marks the disposition of the rooms, the lighting and the colours of this interiors project. Inspir...

    • House on a Stream

      House on a Stream

      With a stream running through the house, this retreat in Alibag is delicately woven into the landscape, alternately opening up and closing itself to the different characteristics o...

    Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.