Annandale House

by CO-AP
Annandale House CO-AP

The site for this house is closely bounded by residential units to the south-west and the Piano Factory warehouse apartment conversion to the north. The west and east offer framed views to established trees and green streetscape respectively. Taking these issues into consideration, the new additions attach to the rear of the terrace and unfold along the length of the site, with new floor levels corresponding to the natural topography, resulting in a series of split levels and pocket courtyards with the eight-metre high stepped Piano Factory heritage wall along the northern boundary as their backdrop.
The heavily shaded site gave the opportunity to explore the use of glazed elements differently. Inverting normal conventions, opening windows are solid panels and walls are clear glass, providing a visual connection to the courtyards. Sun-controlled skylights along the southern edge of the house capture daylight throughout the year. The glazed gallery hallway beside the main courtyard captures the winter sun and becomes a radiant heat sink for the rest of the house.

Photos by: Ross Honeysett

  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP
  • Annandale House CO-AP

Sponsor

Sponsor

  • Concrete House

    Concrete House

    This project is a complete remodel of an existing 1974 cast-concrete and brick house. The original 7,000 square foot house was built for a single couple, a fluid open plan organize...

  • 23.2 House

    23.2 House

    23.2 is a house for a family, built on a large rural acreage. There is a gentle slope from east to west and two masses of old growth forest defining two “outdoor rooms” each wi...

  • Martin House

    Martin House

    In this house we always fled to make “a nice home”. I think Art is not better or worse for its beauty but the degree of emotion that arises. Beauty is something superficial and...

  • Giant Pixel

    Giant Pixel

    Giant Pixel in San Francisco is a software developer occupying three floors near the City’s Mint Plaza, an area known for creative redevelopment and modernity drawn from vintage ...

  • Gili Lankanfushi

    Gili Lankanfushi

    Maldives is an intimate coral island in a sparkling lagoon, with jetties threading across the water out to spacious villa accommodations. Everywhere you look, marine life abounds. ...

  • The North Beach House

    The North Beach House

    The design brief called for a very low-impact, easy to maintain summer home that provides necessary programmatic functions with minimum distractions from the land and the view. The...

  • Beach House in Las Arenas

    Beach House in Las Arenas

    The project consists of a small house on a beach a hundred miles south of Lima and explores the expansion of the conventional uses of a beach house. To that end, a container box ha...

  • Burren House

    Burren House

    This property is sited in the garden of an existing terrace near Dublin City centre. It is a house and art gallery for a private client.
    The house is arranged over three flo...

  • Plus

    Plus

    The site locates on mountainside of Izu-san, where Pacific Ocean can be looked down on the south. The untouched wilderness, covered with deciduous broad-leaved trees such as cherry...

  • Hillside House

    Hillside House

    Nestled in the hills of Mill Valley, California, just across the Golden Gate Bridge from San Francisco, Hillside House has just received certification as the first LEED for Homes P...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.