Apartamento YN

by a:m studio de arquitetura
Apartamento YN a:m studio de arquitetura

This apartment of 110 m² (1184 ft²), in a typical Higienópolis modernist building with light, won the reform project that met the demands of the resident, an artist who likes well-integrated environments with flexibility of use.
The kitchen and one of the three rooms were open to the living room, leaving the large beams that divided these spaces visible and especially apparent – one supported a large shelf where the artist shows some sculptures, dividing the room from the living room, was stripped until the concrete raw delicacy contrasting with all the rest of the apartment.
All woodwork was designed by the office especially for this project. Making room for a backdrop, there is a large bookcase that is used both as a library and as support for a table where the resident works and teaches. The table, given the concept of flexibility, can be moved around the room, just like a large door for the bookcase, changing its face depending on which side you are on.
The wooden floor, of planks of mahogany demolition, fill whole apartment, further integrate the spaces. The furniture design was chosen to punctuate every environment including an armchair by Flavio de Carvalho, Steel Shelving by Hugo Boffi, and a table carved by the artist who owns the apartment.

Photos by: Maíra Acayaba

  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura
  • Apartamento YN a:m studio de arquitetura

Sponsor

Sponsor

  • Seacombe Grove House

    Seacombe Grove House

    The siting response for this project was to have neither a front or back garden, but rather a continuous green outdoor space around the building.
    This space is visually and ...

  • Hyde Park Townhouse

    Hyde Park Townhouse

    A new home for private clients in Hyde Park, London, which combines understated elegance with practical and flexible spaces for real family usage, set within a classic, white stucc...

  • Apartment

    Apartment

    Existing site was an old sea facing apartment with private backyard facing the sea. The existing structure needed a lot of repair. The high walls of existing structure did not suff...

  • Rise Sofa

    Rise Sofa

    Description from the designer: Rise is a classic, elegant sofa with a strong individual expression. It carries the Scandinavian identity through its distinct base in wood, where th...

  • NEW Hotel

    NEW Hotel

    The project of re-NEW-ing the former Olympic Palace Hotel, a fixture on Filellinon Street, was all about establishing the right Brazilian-Greek connection. Leaving behind their tra...

  • The Park House

    The Park House

    Sited in the northeastern corner of the Singapore, the 2-1/2 storey house sits on a sunken piece of land facing a huge park next to the sea. It is a house designed for a middle-age...

  • Retro-Futurism

    Retro-Futurism

    This elegant town house designed by Nikolay Tsupikov for a young couple is decorated in a retro-futuristic style. The interior's design is brimming with textures and patterns that ...

  • San Lorenzo North

    San Lorenzo North

    San Lorenzo North is a private home located in Quinta do Lago, Portugal, and was designed by de Blacam and Meagher Architects in 2013. It covers an area of 7000 square feet, with a...

  • Scout treehouse

    Scout treehouse

    This project was a cooperation of the city of Wolfsburg and the local scout organization VCP Wolfsburg. It was built by a group of scouts. The scout treehouse serves as a meeting a...

  • Bamboo Fountain

    Bamboo Fountain

    French designer Mickael Chrost has designed the Bamboo Fountain, a water tap inspired by Asian bamboo fountains. In designer’s words, “The water falls voluntarily in a slow fas...