Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona

by YLAB Arquitectos
Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos

The project consists of the renovation of a 130m2 apartment with a terrace, located in the heart of Barcelona’s Gothic Quarter, in a catalogued building located behind the City Hall.
The original space is composed of a sequence of bright and spacious rooms connected by large arched openings, with balconies along the façade and an inner courtyard. Original features are maintained such as traditional Catalan ceilings with wooden beams and vaulted arches, as well as exterior carpentry with wooden shutters.
The project is based on a reinterpretation of the existing spatial structure of different rooms with differentiated uses and atmospheres, redefining the assigned uses and functions and creating new spatial and visual connections without allowing the traditional elements to predominate. The aim is to create a peaceful environment which allows its young owner privacy and a work place, while creating a social meeting place for meals and parties.
We find two areas, one open and social and the other one private: the first is comprised of the sequence of entrance hall, kitchen and living room, while the second consists of the bedroom suite.
The kitchen-dining room, a spacious and clean space, warm and elegant, recalls the old clubs and cafes. The ceiling and longitudinal wall, which begins in the entrance vestibule, are paneled with tinted pine wood slats, assembled by hand. The paneling integrates much of the kitchen furniture and auxiliary spaces, simplifying the geometry of the kitchen space. The low kitchen furniture is finished, along with the dining table, in bronze metal panel, with a large lid that allows the countertop to be covered. The hanging lamp with its metallic reflection, in gold leaf and Swarovski crystals, contrasts with the warm wood finish. At the back, a division of dark grey glass separates a small guest bedroom from the rest of the space.
The living room is located in the center of the apartment and communicates the rooms with each other. Because of its size and position, it is conceived as a perfect white frame where the furniture, modular and free-standing, can be configured according to the occasion. To achieve this frame the existing walls are rectified, the arched openings are recovered matching the original symmetry, and all the wood carpentry is replaced without losing its original essence.
The master bedroom is simple and introverted, linked with the bathroom through a corridor. Since this is the only bathroom, the doors were re-defined so that the axis corridor-bath could be part of both the bedroom and the living room. The bedroom and corridor furniture are finished in white lacquer integrating the wardrobe and extra storage.

Photos by Ciro Frank Schiappa

  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos
  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona YLAB Arquitectos

Sponsor

Sponsor

  • Scout treehouse

    Scout treehouse

    This project was a cooperation of the city of Wolfsburg and the local scout organization VCP Wolfsburg. It was built by a group of scouts. The scout treehouse serves as a meeting a...

  • Parnell House

    Parnell House

    BOX Living recently completed the Parnell House project. This two story modern house is nestled in a wooded area in Auckland, New Zealand. The lower level has a large living area a...

  • Toda House

    Toda House

    The site is located in a residential area developed on a gentle perch in Hiroshima, overlooking a far view of the Inland Sea and Miyajima. The land of this area is developed into p...

  • Cherry Tree Cottage, a Modern Home in a Rural Setting

    Cherry Tree Cottage, a Mo..

    Combining a clean, modern aesthetic with stunning panoramic views over a Kentish Area of Outstanding Natural Beauty, Cherry Tree Cottage is a remarkable example of just how sophist...

  • Kilrenney House

    Kilrenney House

    Nestled in the heart of Cheviot Hills, this house on Kilrenney Avenue sits deftly on its hillside site. IKONIKO partnered with the builder Becker General Contractors to develop thi...

  • Remlshelf

    Remlshelf

    Architecture students Tadej Podakar and Luka Fabjan of TRIpike studio have created the REMLshelf. It is a modular wall shelving unit consists of uniformly shaped 7 wooden strips.

  • Riverview House

    Riverview House

    Riverview House is a residential project completed by Bennett and Trimble. It is located in Riverview, Australia. Riverview House by Bennett and Trimble: "A new...

  • Mosewich House

    Mosewich House

    This functional and inviting family house is perched on the edge of a steep slope in a suburban setting. Existing ponderosa pines, bunch-grass and sagebrush were carefully preserve...

  • Outeiro House

    Outeiro House

    Outeiro House by EZZO:
    The objective of the project was the conversion of an old house in the area of Porto historical center. The question was to create a single-family hou...

  • Wallace Ridge

    Wallace Ridge

    At the outset the original property was in disrepair; it had a choppy floor plan and gabled roofs that did not fit the client’s vision of a modern home. The goal, of course, was ...