Art Warehouse

by A31 Architecture
Art Warehouse A31 Architecture

Between olive, oleander and cypress trees, in a 4000 m2 (43,055 ft2) plot and a few meters away from his dwelling in Dilesi, Boeotia, the ancient Delion, the erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined. A part of the landscape was incorporated in the open-space sculpture gallery, hosting the artist’s creations. The basic criteria of the new structure’s synthesis were: the economy of its realization means, its construction honesty and discipline, its plasticity which would converse with the spirit of the Greek landscape. The new structure is a shell comprised of fair-faced reinforced concrete, completed in three separate phases. The dome, a timeless and interregional architectural coronation element spanning from antiquity to Modernism, interacts with the intimate space of the artist’s house, the ‘cell.’
The new structure is located in the North-South axis, while the orthogonal plan view is divided into 3 zones: Firstly, the cantilever with the balcony in the South, where the entrance is situated, secondly, the artist’s workspace and finally the attic in the North which serves as a storage space. A straight staircase connects the two levels, while the cantilevered concrete steps can serve as exhibition stands for the artist’s work. The wall openings, which relate to the Sun’s trajectory, the interior lighting and the ventilation, stem from transverse horizontal sections in the building shell. The sliced concrete blocks that are removed now function as benches for people and pedestals for sculptures.

Photos by: Yiannis Hadjiaslanis

  • Art Warehouse A31 Architecture
  • Art Warehouse A31 Architecture
  • Art Warehouse A31 Architecture
  • Art Warehouse A31 Architecture
  • Art Warehouse A31 Architecture
  • Art Warehouse A31 Architecture
  • Art Warehouse A31 Architecture
  • Art Warehouse A31 Architecture
  • Art Warehouse A31 Architecture
  • Art Warehouse A31 Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Mas La Riba

    Mas La Riba

    Girona-based studio Ferran López Roca Arquitectura has turned this old stone farm into a contemporary single family home in Vilallonga de Ter, a village in the province of Girona,...

  • Casa PDR 385

    Casa PDR 385

    The plot is in Praia D’El Rey – Golf and beach resort, Óbidos. It has 1,932 m2 (20,800 ft2).
    The Southeast façade (parallel to the road) is where the entrance is. The ...

  • The Kuta Beach

    The Kuta Beach

    The Kuta Beach is perfect for cottage-style blocks and was designed with relaxing in mind. Formal rooms have been dispensed with. In their place you’ll find casual living areas f...

  • Gili Lankanfushi

    Gili Lankanfushi

    Maldives is an intimate coral island in a sparkling lagoon, with jetties threading across the water out to spacious villa accommodations. Everywhere you look, marine life abounds. ...

  • Dubrovka Apartment

    Dubrovka Apartment

    Architect Peter Zaytsev – the partner in za bor architects – had designed this small apartment for his family. This small studio is located on 24th floor of newly built «Dubro...

  • Hotel Portago Urban

    Hotel Portago Urban

    Spanish studio ILMIODESIGN has designed the interior of the new Hotel Portago Urban located in Granada, Spain. Photos by: Alfonso Acedo

  • Maison Glissade

    Maison Glissade

    We started working together in 2007 on a complex modern residential project in Collingwood, Ontario. While the project provided many challenges in both design and cost effectivenes...

  • Two-Tree House

    Two-Tree House

    The house is constructed among mature Jerusalem pine trees. Two of the trees have grown in the exact place where the house was to be located. The site was tight, and this led to th...

  • Point Dume Residence

    Point Dume Residence

    This project explores the nature of fluidity and sequence in the context of space, circulation, and landscape. The site rests atop one of the highest points in Point Dume, Malibu, ...

  • Ella Dining Room & Bar

    Ella Dining Room & Bar

    The Selzim Restaurant Group commissioned UXUS to create a ‘world class’ environment for their new restaurant, Ella Dining Room & bar, located in the heart of Sacramento Califor...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.