Artist Residence & Studio

by Caliper Studio
Artist Residence & Studio Caliper Studio

A new sculpture garden connects the 2nd floor roof level of two existing buildings used by the late artist Roy Lichtenstein and his family. Still the West Village home of his widow, Dorothy, the new garden features two of Roy Lichtenstein’s outdoor sculptures. The project also includes the renovation of a guest apartment and penthouse office with views of the garden.
The planted roof’s sedum carpet partially covers two eyebrow skylights over the artist studio below. Designed to modulate light, the thin shell skylights were built using innovative fabrication technologies. Their complex geometry was realized through computer milled formwork coupled with a sprayed‐on concrete technique often used in the construction of tunnels.
Preservation of the artist’s studio was a primary design objective of the project. Careful technical detailing of the building’s envelope help ensure the longevity of the studio. The quality of the space and its character has been maintained through original artifacts including the artist’s built‐in wall easel system and paint‐splattered floor.

Photos by: Ty Cole

  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio
  • Artist Residence & Studio Caliper Studio

Sponsor

Sponsor

  • Doria

    Doria

    Doria is a private resience located in Turin, Italy. Designed by Fabio Fantolino, it is sleek and elegant, with a high degree of sophistication. Photos courtesy of...

  • Ses Alzines

    Ses Alzines

    The place


    The physical environment is the typical of a coastal residential development, an isolated place without service during winter time, and a nice place ...

  • The Ettley Residence

    The Ettley Residence

    The Ettley residence is a study in solid-void relationships. The Aluminum and wood “umbrella” over the blue glass, which appear to be blocks of frozen blue Pacific ocean, juxta...

  • Wilkinson Residence

    Wilkinson Residence

    Located on a flag lot, a steep sloping grade provided the opportunity to bring the main level of the house into the tree canopy to evoke the feeling of being in a tree house.
    ...

  • House in Yatsugatake

    House in Yatsugatake

    Located on a sloping mountain ridge at the foot of the Yatsugatake Mountains, this house was designed on a piece of land that offers spectacular views that are rarely known. Seekin...

  • The Deck House

    The Deck House

    The Deck House was designed by Choo Gim Wah Architect and is located in Janda Baik, a small village in Pahang, Malaysia. The home is perched on a steep hill and surrounded by a lus...

  • Casa Lucernas

    Casa Lucernas

    The house is located in Catemito Lucarnitas, 20 km south of Santiago in Chile’s central valley, on flat land at the foot of Cerro Chena, from which you have a variety of views bo...

  • 1m2 creative design

    1m2 creative design

    Description: Ten lofts are realized in a former textile factory. In corporation with AEON architects Deinze BE, EeStairs installed a special staircase in one of the lofts. This con...

  • Mantis Lamp

    Mantis Lamp

    Mantis is a simple desk lamp created by Berlin-based studio Böttcher+Henssler for Slovenian lighting company Vertigo Bird. The lamp is made from lightly stained maple and coated a...

  • Appleton

    Appleton

    The house is oriented so that all of the rooms can enjoy the outdoor living area which includes Pool, outdoor dinning / bbq and play court.It’s orientation is thought out to maxi...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.