Avilés-Ramos Residence

by Ceres A+D
Avilés-Ramos Residence Ceres A+D

The result is born from the clear ideas that the owners had formed for their home. This is a young no-kid couple who demanded open spaces, to develop their own living, but keeping each an own little place. They were looking for very bright interiors, although with some control of the sun in the hotter months, and directly communicated with the outside area, to extend the home for the long periods that the weather allows in this latitude.
The office translated the demands of the owners to the project, watching the construction systems and studying the factors that affect various aspects of the process, taking advantage of building orientation and scale of the piece of land, developing a set of clear clean volumes in response to different spaces the program established.
The owners like arrange meetings, parties and other events with friends and family, so the house is arranged on two levels, the main one, an almost unique space and very open to the outside, and the upper level, more exclusive and intimate, enhancing the value on the communication between them along the shared common volume. Both levels have a distinct compositional response in the elevations, the upper level as a broken but continuous body, leaning on the lower boxes that respond to the different uses of the main level. This lower level is composed by those containers each housing a different use, separated by axis of physical and visual communication between the two strips of ground.
These lines score references between inside and outside, the built and the natural. The fact that owners keep a constant presence during the work, caused some changes in the project to get a final result even more in line with the ideas they’ve held from the beginning, as well as new ones that arise during building process.

Photos by: Luis Ceres Ruiz

  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D
  • Avilés-Ramos Residence Ceres A+D

Sponsor

Sponsor

  • Reconstruction of a House

    Reconstruction of a House

    This project consists of the reconstruction of a house completed by Studio AI, with the present elegant home being the end result. The spacious interior makes extensive use of whit...

  • Design & Wine Hotel

    Design & Wine Hotel

    Pedro Guimarães has transformed a historic manor building from the 18th century in the heart of Caminha into a sophisticated oasis for art and wine lovers alike. Design & Wine Hot...

  • Street House

    Street House

    Peruvian architectural firm Seinfeld Arquitectos has designed the Street House. Completed in 2009, this 6,211 square foot contemporary home is located in Lima, Peru. In order to bl...

  • Mister T

    Mister T

    Mister T is a versatile furniture design created by Paris-based designer Antoine Lesur in collaboration with French furniture brand Oxyo. It is an occasional furniture unit compose...

  • Dancing Living House

    Dancing Living House

    Dancing living house by Junichi Sampei from A.L.X. is a three-story concrete home designed for a married couple in Yokohama, Japan. The 1,224 square foot residence combines the nee...

  • Vacation House in Henne

    Vacation House in Henne

    This vacation house, located in Henne, Denmark, was designed by Mette Lange Architects. Overlooking a windy beach, the home provides a lovely view of the water. Vacation H...

  • Scandinavian Design: an Elegant Attic

    Scandinavian Design: an E..

    This elegant attic apartment is located by Karlaplan, an open park-plaza area in Östermalm in Stockholm, Sweden. The interior is done in a neutral palette, which serves to extend ...

  • Kilrenney House

    Kilrenney House

    Nestled in the heart of Cheviot Hills, this house on Kilrenney Avenue sits deftly on its hillside site. IKONIKO partnered with the builder Becker General Contractors to develop thi...

  • Cubo House

    Cubo House

    The Cube House weightlessly becomes part of the site while its volumes give in to a geometry that fits together with light and landscape topography. The project itself is an answer...

  • Roominaroom

    Roominaroom

    The project was generated from simple but severe planometric and sectional constraints, literally growing from its context. Its volume tucks into a corner to take up minimum volume...