Bal Residence

by Terry & Terry Architecture
Bal Residence Terry & Terry Architecture

This project is an addition to and remodel of an existing mid century ranch house.  It was designed for a retired couple, who desired a single-story home with open, accessible space.  The addition, located in the rear garden area, is connected to the original structure by way of a transparent hallway that allows the garden to extend into the core of the house.
The addition comprises of two floating volumes.  The first is the bedroom wing/volume, which is located on the west side of the house.  The existing bedroom volume was extended toward the rear in the form of a wood tube to accommodate an additional bedroom.  This bedroom volume opens out to the garden.  
The second volume, which comprises the main space, houses the kitchen, dining and media areas.  The east wood wall plane of the main space folds onto two concrete walls to form the main roof plane.  The main space produces large transparent openings or voids that open out onto a deck at the rear garden.  The main roof plane extends forward to form the carport roof near the front of the property.  A garden concrete wall stretches out from the media room toward the garden adjacent to a rear ramp and forms part of the cantilevered bench that echoes the concrete wall material in the main space.
These two wood volumes,. the “bedroom tube” and the “roof plane,” create a connection and openness to the garden by using transparency, clean minimal detail and simple materials.
The original structure, which houses the music room, two bedrooms and a bathroom, was retained and renovated.  A new steel bay window seat was inserted at the front bedroom to replace a small existing window.  The front entry porch was extended and rebuilt with hardwood decking connecting to the new driveway.  The fireplace chimney was reconstructed and, along with the carport storage volume, was skinned with recycled epdm rubber.  A new hallway/passage and wood skinned storage wall were designed into the core of the structure to connect or engage the new addition with the existing structure.

Photos by: Bruce Damonte Photography

Source: Terry & Teerry Architecture

  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture
  • Bal Residence Terry & Terry Architecture

Sponsor

Sponsor

  • House 20

    House 20

    House 20 presents a series of blades cantilevering over a bronze wall; pushing and pulling. A grassy knoll rises out of the earth below, being drawn up towards the jostling blades,...

  • Nest - Multifunctionel futon furniture

    Nest - Multifunctionel fu..

    Nest is a redesign of traditional futon furniture designed by a young team of Anders Backe, Ida Sofie Gøtzsche Lange, Anne-Sofie Voss, Lars Wigh and Troels Rask Pedersen in collab...

  • Island Hideaway at Dhonakulhi Maldives, Spa Resort & Marina

    Island Hideaway at Dhonak..

    Dhonakulhi is a large crescent-shaped island with a beach length of about 1.4 kilometres (4593 feet) on each side, a width of 500 metres (1640 feet) and land area of 234,000 m2 –...

  • The Deck House

    The Deck House

    The Deck House was designed by Choo Gim Wah Architect and is located in Janda Baik, a small village in Pahang, Malaysia. The home is perched on a steep hill and surrounded by a lus...

  • Camera Futura

    Camera Futura

    Camera Futura overcomes the antiquated analog one-lens-connected-to-one-viewfinder architecture with the Wireless Viewfinder Interchangeable Lens system (WVIL). It combines the sen...

  • Walkabout

    Walkabout

    An abandoned shed lost in a thicket of cedar and live oaks was set on a modern path by a novice builder and architect friend who were inspired to restore the neglected landscape an...

  • House in Iporanga

    House in Iporanga

    São Paulo-based studio Arthur Casas has completed in 2005 this 4,300 square foot contemporary house in Iporanga,  a municipality in the São Paulo state of Brazil. ...

  • Dancing Living House

    Dancing Living House

    Dancing living house by Junichi Sampei from A.L.X. is a three-story concrete home designed for a married couple in Yokohama, Japan. The 1,224 square foot residence combines the nee...

  • Blairgowrie House

    Blairgowrie House

    This extension to an existing two storey dwelling provides essential additional living areas for a family with three young boys. The original structure made very little connection ...

  • Anti Patio

    Anti Patio

    The terraced plot is located on the eastern slope of the hill, with a 10-15 km panoramic view characteristic of a penthouse. The layout of the house enables its 180-degree exposure...