Balnarring House

by Simon Couchman Architects
Balnarring House Simon Couchman Architects

The brief called for a family holiday house where family could be together but not on top of one another. The wide, north-facing block some 5 minutes walk from Balnarring Beach on Victoria’s Mornington Peninsula offered the perfect opportunity to build such a house. Amongst the tea-tree and banksia are the sandy driveways of 1950s-style fibro shacks alternating with the modern housing indicative of the continuing development of the region.
While sympathetic to its surroundings, the design of the house seeks to make use of the entire site. The single level U-shaped building steps up towards the rear of the block following the gentle slope of the land. An integrated landscape solution helps to create a series of indoor and outdoor spaces.
The front wing provides a sleeping zone away from the main living areas. A family room here can be opened to the central courtyard and also to a fully-secured front yard defined by a curved, vertical batten fence which arcs back to the house, connecting to a curved wall leading visitors to the front door. A glazed corridor links entry and family wing to the rear living areas with a free-standing spine wall concealing a smaller private courtyard addressed only by the master bedroom and study.
The main living area flows directly onto the central space via fully retractable bi-fold doors. Terraced decking offers casual seating, and links to a covered BBQ area incorporating outdoor eating with pass-through window to the kitchen. Black painted cement sheet panel and raw hardwood timber cladding used externally merge inside the house in places contrasting against the clean white interior plaster shell. Full height glazing and slot windows frame the landscape and further allow the outdoor spaces to flow through the house.




































































Photos: Christine Francis

Source: ArchDaily
TAGS: Australia • Balnarring Beach • Contemporary House • Glass Walls • Simon Couchman Architects • Victoria
CATEGORIES: House • Interior Design





Share on Tumblr


Add to Flipboard Magazine.






(function() {
var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true;
po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js';
var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s);
})();




!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="https://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");













Next Article

Previous Article


Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles










(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});








You might also like
Stunning Lake House by John Robert NilssonCoal Harbour Penthouse by Robert Bailey InteriorsPerforated House by Kavellaris Urban Design (Video)Contemporary Hotel Gabriel, ParisCasa Calero by DCPP arquitectos






From the Web



var Scribol;
if(typeof Scribol=='undefined'){Scribol={};  Scribol.frames=[];Scribol.site='http://scribol.com/';Scribol.is_preview=false;}
Scribol.frames.push('3559197');




























Share your Thoughts









Name (required)


Mail (required, will not be published)



















Register* 

*It's FREE! Enjoy
HomeDSGN's Zen Mode!





(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});





Subscribe to our FREE Newsletter














Daily Newsletter  
Saturdays Newsletter














Useful Resources



















Wall Stickers
TOMTOP LED Lights color your life & light the future
AlohaFred Photography





Show off* 

*your work to
HomeDSGN's 1.7 million followers!











Categories

Apartment

Art

Bathroom

Bedroom

Before After

Best Of

Bookshelf

Curiosity

Photos: Christine Francis

Source: ArchDaily

  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects
  • Balnarring House Simon Couchman Architects

Sponsor

Sponsor

  • The True Wolf Wears His Fur Inside

    The True Wolf Wears His F..

    The project for a 60 sq. m (646.8 sq. ft) flat in Paris designed by Andrea Marcante and Adelaide Testa for Studio UdA addresses the subject of a free floor plan and the subdivision...

  • Casa en el Arbol Enraizada

    Casa en el Arbol Enraizad..

    Here’s the rooted tree house, our last tree house hidden somewhere between the pastures of Extremadura.
    The project emerged as a place of adventure for kids and a hideaway...

  • Scandinavian Design: White and Gray

    Scandinavian Design: Whit..

    This lovely apartment is located in Gothenburg, Sweden. The interior is a mixture of whites and grays, which when brought together have a relaxing and soothing effect. ...

  • Alinghi Residence

    Alinghi Residence

    Alinghi has been designed to create a place of contemplation and retreat nestled on the edge of a high sand dune and rocky escarpment facing northeast across the South Pacific. The...

  • The Glass Pavilion, an ultramodern house

    The Glass Pavilion, an ul..

    The Glass Pavilion is a redefining structure within modernism. It is a benchmark building that sets the bar as to what modernism is and can be. Throughout the last century there ha...

  • Bondi House

    Bondi House

    Located on Sydney’s Bondi Beach, this four level house occupies a narrow infill site, and has been designed to maximise its’ compact 120m2 site and capitalise on views across I...

  • Torquay House

    Torquay House

    This project attempts to challenge our traditional notions of how buildings can exist both in a coastal environment and in this case also the context of an emerging built form and ...

  • Thorncrest House

    Thorncrest House

    Thorncrest House is a private modern residence located in Etobicoke, Ontario, Canada. It was designed by Altius Architecture. Thorncrest House by Altius Archite...

  • Libreria Concrete

    Libreria Concrete

    Adjustable dividers and plinth in antique solid teak or with matte white lacquer finish.

  • 1220

    1220

    The search for simplicity, bowing to the canons of the past , the clear intention of using architecture as a path of territory and form of expression of “difference”… These a...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.