Beach Road 2 House

by Hughes Umbanhowar Architects
Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects

Like driftwood collecting in courses on the beach, the house comfortably nestles in the interstices between waterfront and road along a narrow site on the northern coast of Jupiter Island. Spare in its 3,600 square feet, the house and its materials manifest the surprise of a beachcomber’s serendipitous and precious finds—of worn beach glass, an abandoned marine vessel, or an ephemeral pattern in the sand—and a riff on spontaneity and permanence. Completed in 2004, the house embodies the same complexities and dichotomies that characterize Jupiter Island. At once modern and timeless, the house is both a quaint coastal cottage and a chic isle villa. The cerebral geometries of the house are complemented by the pitched nautical dynamism of a structure perched on piers and railings, ready to set sail at a moment’s notice.
The design consciously plumbs the elements of glass, sand and aluminum for their metaphorical and material possibilities in three distinctive “laboratories” for living. Discrete sections comprise: “sand” which encloses the sleeping area, “aluminum” which enlivens the entertaining space, and “glass” which enhances the contemplative living space. Each segment is sensitively oriented to capture light and views. The ceramic fritted glass of the kitchen and dining room lends translucency and visual play to the south-facing two-story entertaining space. The textured face of stucco or “sand” of the north-facing sleeping area underscores the ancient wisdom of worn stone, an apt sensibility for an intimate space infused soft morning light and its concomitant tranquility. Linking the two, the central kitchen area is sheathed with louvers, or “hull”, imparting an affable sense of camaraderie and storytelling.


This nexus of glass and sand naturally begets a lively, if not theatrical, space—a stage for entertaining, food preparation and dining. Aluminum louvers below mediate the heat of the day, offering cool filtered light to the west. As evening advances, guests can wander to the rooftop lap pool to take in the views to the east and south. Whether viewed above or below, the compelling gesture of the pool provides a visual and visceral link to the thin wavering line of twilight at dusk, or the vast cerulean midday expanse. While modest, this rooftop “aquatic garden” augments the sense of space externally and internally, while functionally providing a dramatic, convenient and private space for an invigorating swim. During the day, the cool azure of the water is transmitted and transmuted into the living space through skylights embedded in the pool floor. The dynamic interplay of light and shadow invigorates the space below.
Denizens are free to take in the marinescape from the rooftop, or through the unobstructed expansive window views of the bulthaup kitchen below where they are comfortably sheltered from chill evening breezes. The kitchen contains generous countertops, offering space for culinary exploration, genial entertaining, or for a tranquil morning of solitude with a strong coffee and newspaper. Situated on the beach, the house affords direct access to the water, reinforcing the immediacy of the relationship to site and the spontaneity of island living.

t;
Photos by: Ken Hayden

  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects
  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects
  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects
  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects
  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects
  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects
  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects
  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects
  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects
  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects
  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects
  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects
  • Beach Road 2 House Hughes Umbanhowar Architects

Sponsor

Sponsor

  • Casa Mirador

    Casa Mirador

    At first glance, the pavilion displays an ambiguous form of vernacular construction and a deliberate modern building.
    Settled in Casablanca Valley sitting on top of a hill,...

  • De Beauvoir Road

    De Beauvoir Road

    De Beauvoir Road is a home refurbished by Scott Architects, and located in London, England. Completed in 2013, the resulting interior combines traditional and contemporary design, ...

  • SWYP: See What You Print

    SWYP: See What You Print

    Consumer pressure is still a complicated and painful experience. Artefact Group created "See What You Print". A printer that is as simple as its name.

  • loft_9

    loft_9

    loft_9 is a project located in Moscow, Russia, and completed by ARCH.625. The interior is decorated in pale colors, giving the entire space an aura of tranquility. Ph...

  • Sítio da Lezíria

    Sítio da Lezíria

    The intervention site is located in Alcácer do Sal, Alentejo, a region truly strategic in the country of Portugal because of its geographical, environmental and landscape features...

  • Eco Friendly Retreat in Ontario

    Eco Friendly Retreat in O..

    Set on the Cliffside of a much-cherished lake, this cottage seeks to enhance the extraordinary surrounding scenery through the thoughtful integration of building elements with the ...

  • Clara House

    Clara House

    Embraced by the village, a stone house with two floors is found at the end of an alley. The intervention starts by removing all contents of the former inhabitants life experience t...

  • KN House

    KN House

    The Client is a guitarist who is born and grows up in Hanoi – the capital of Vietnam. He would like to own a living space that reflects the nature of housing of Hanoian as well a...

  • Stunning Victorian-Era Home Transformation

    Stunning Victorian-Era Ho..

    Located in Moon Ponds, a suburb in Melbourne, Victoria, Australia, this stunning Victorian-era home was completely transformed by interior designer Peter Mosticone of Vivid Edge De...

  • Mastro Work Table

    Mastro Work Table

    Mastro is a work table created by Italian studio Gum Design in collaboration with De Castelli. The structure of the table is inspired by the old work tables found in the craftsman...

  • PPLB 0422, a Low Energy House in Town

    PPLB 0422, a Low Energy House in Town by STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes

  • Home in Paradise Valley

    Home in Paradise Valley by Swaback Partners and David Michael Mille