Birchgrove House

by Pearse Architects
Birchgrove House Pearse Architects

Description: The owners are keen gardeners, and relationship to the garden was central. The floor level above the garden was predetermined by the existing house, 750mm, and we wanted to have something that helped this transition. We settled on a pond because the way it bounces like a visual springboard, it’s also a classic garden feature so it brought the garden right up to your feet.
Keeping the palm trees and building around them was symbolic, planting them was one of the first acts of the owners when they bought the land many years ago.
The design needs to shield from severe overlooking to one side and also open to the garden, so the stepping joinery units and the wide roof cantilever at the entrance porch work as privacy screens; the view out to the garden is still available between and around the joinery.
From the garden, the strong horizontal is to dramatise the relative height of the low house compared to the taller garden trees, especially the Palms, and the simple unadorned steel roof edge beams painted grey relates to the Palm trunks.

Photos by: Steve Back

Sponsor

Sponsor

  • Guest House

    Guest House

    Italian architectural firm Enrico Iascone Architetti has designed the Guest House. Completed in 2008, this contemporary home is located in Bologna, Italy. Guest ...

  • Cui Birdhouse

    Cui Birdhouse

    Young designer Adrian Froufe has created the Cui Birdhouse. Made in glass and rope, the Cui Birdhouse rejects the "traditional forms associated with these type of objects and wants...

  • Beautiful Secluded Home in Costa Rica

    Beautiful Secluded Home i..

    ISEAMI concept eradicates in the education and awareness of its occupants and its community, that will be capable to learn about sustainable living thru its spatial living. The hou...

  • Vultureni House

    Vultureni House

    Located on a relatively long and narrow lot in a visual hostile context the building suggests a division of private property in the public space of the courtyard from the street an...

  • Fogo Island Long Studio

    Fogo Island Long Studio

    Fogo Island lies outside of Newfoundland, Canada and is home to a gentle, independent people who have lived for centuries between wind and waves in pursuit of fish. Fogo Islanders ...

  • Oakpass Residence

    Oakpass Residence

    10 surprisingly narrow columns raise the home, which resembles a sleek modernist box wrapped in floor to ceiling glass, 12 feet above the ground.
    The house is an example of ...

  • Baleia Condo

    Baleia Condo

    The location of this condo is unique, between a large rain forest reserve that covers the mountains of Serra do Mar and the almost untouched beach of Baleia, in the northern coast ...

  • Cay Sofa

    Cay Sofa

    The "cay sofa" addresses one`s needs after an exhausting day, to return home to relax in front of the fireplace, television or to just enjoy a good book.
    "cay" can be consi...

  • Barrier Island House

    Barrier Island House

    This project is located within a waterfront neighborhood of modest 1950’s era houses alongside many more recent supersized replacements. Our process began by evaluating the clien...

  • Maison du Boisé

    Maison du Boisé

    Once they had chosen a wooded site, the mandate was to create a house that would specifically address the children’s well-being. From there, the mother was interested in colour a...