Bridge House

by Van Der Merwe Miszewski Architects
Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects

The site consists of three separate but adjacent sites forming one entity, located in the heart of Higgovale, which lies upslope from the Cape Town CBD and below Table Mountain
All three sites are traversed by a “Donga” – a dry river course. The overall site, roughly triangular, is bounded by Glen Avenue to the South and East, public open space (a Pine forest) to the West and houses to the North and East.
The site slopes, in places steeply, from Glen Avenue down towards the North. There are views of Table Mountain, Devils Peak, Lions Head and Signal Hill, the adjacent Pine forest, the City, the Harbour, the Atlantic Ocean, and beyond.
The site contains large and mature specimens of exotic and indigenous trees, set amongst rocks and moss covered boulders, which help to form the Donga and its banks, which are covered by tangled undergrowth.
We discovered in amongst the rocks, fallen tree trunks and undergrowth; traces of a previous use of the site in the form of, stone steps, pathways, platforms and broken down stone walls.
We undertook the task to re-invent this “ancient” garden in this “found valley” on the slopes of Table Mountain. It was decided to place the structures along the perimeter of the three sites, thus allowing the inner areas to be landscaped in a manner which would emphasize the natural Donga, the natural and inherent beauty of the site and the views towards the MOUNTAINS and the sea.
The structures form the boundary between the street (public space) and inner landscape (private space), of which the adjacent Pine forest also forms a part.



At the uppermost end of the site, a bridge was placed across the Donga, allowing the Donga to remain below. A pool and stream, flowing to a pond, were inserted into the dry riverbed. The flow of water is dammed by the POOL, then runs freely in the stream and settles in the pond at the base of the site. Intensive planting will regenerate the garden. Found pathways and steps have been reinstated and added to.
The Bridge is the “Main House” (site 1); containing entry, living spaces and main bedrooms. Adjacent to the bridge are the Garage and Guest quarters (site 2). At the base of the site, the Donga House (for visitors) spans over the pond (site 3).
The owners, Lintello from Holland, presented a very clear brief to us, which in essence remains unchanged since the inception of the project in mid 2001. Lintello’s sophisticated understanding of the design process, as evidenced by the furniture they produce – resulted in a powerful and collaborative partnership between the client and the architect. In addition to the loose furniture, Lintello have also assembled a significant collection of Art Works by local Cape Artists, for display in the house.

Photos courtesy of VDMMA

Source: VDMMA

  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects
  • Bridge House Van Der Merwe Miszewski Architects

Sponsor

Sponsor

  • P House

    P House

    This 5,726 square foot residence was designed by South Korean architect Hahn Joh. Located in Jongno-gu, a district in central Seoul, South Korea, the two-story home is the first on...

  • Chin up

    Chin up

    The British designer Lisa Sandall introduces us to his store 'Chin up', a small wood furniture to lean against the wall, between balance and imbalance. Here is "a piece of study or...

  • Knock Down - Cloth Rack

    Knock Down - Cloth Rack

    The basic idea in Knock down-Cloth Rack is a simple wedge assembly, that can attach a horizontal element to a vertical load-bearing element.

  • Torreaguera Atresados

    Torreaguera Atresados

    The Torreaguera Atresados residence has been completed by XPIRAL Architecture. The residence is located in Murcia, Spain. Photos by David Frutos

  • Endy Stool

    Endy Stool

    Designers Shay Carmon and Ben Klinger of Israeli design firm Studio Ve have created the Endy Stool. The stool is entirely made from discarded timber end pieces from sawmills. Accor...

  • Candeias House

    Candeias House

    The house is very simple. Here are shaped the most basic archetypal feelings of a Mediterranean house. A house with an open courtyard with a view almost to the south, with water an...

  • Queen Anne Mid-Modern

    Queen Anne Mid-Modern

    One of Seattle’s highly regarded architects of the past century was Paul Hayden Kirk (1914-1995). Modern home design put him on the map, and he went on to design the Intiman Thea...

  • Casa Corten in Sao Paulo

    Casa Corten in Sao Paulo

    Casa Corten is an urban house located near the largest park in the city of São Paulo, Brazil. The site, long and narrow, contains the program of the house and, its residents, not ...

  • Seacliff House

    Seacliff House

    After numerous explorations and sketches it was decided to go with the peculiarities of the site rather than struggle against them. So, a long linear element sits above a row of co...

  • Between Art & Music

    Between Art & Music

    The aim was to give our client a night and day difference from their day job with white marble counter tops and bright walls of a typical dental clinic. We wanted to give the owner...