Bromont Residence

by Blouin Tardif Architecture-Environnement
Bromont Residence Blouin Tardif Architecture-Environnement

Situated on a hill in the undulating countryside of Bromont, this secondary residence sits, between forest and clearing, at the end of a road burnished by time. The challenge consisted of evoking the vernacular architecture of the Eastern Townships while affirming the project’s contemporary nature and integrating the building into the landscape with minimal impact. The project blends with its surroundings through the simple forms of the rectangular plan and the metal gable roof.
Fitting with the site’s topography, the lower level opens out to the south. The grading of the openings and the orientation take advantage of the wooded site, ensuring sheltering from the sun in summer and net heat gains in winter.
The main floor includes a living space with openings positioned to frame the views and a cedar cathedral ceiling, reflecting the majesty of the outdoor panoramas. The layout encourages hospitality and offers the potential for evolving over time (to become bigenerational).
The barn-wood cladding gives an impression of permanence. Aside from the simple volumetrics, the contemporary intervention is indicated by the bright blue of the main entrance and the chased fenestration. The cantilevered veranda emphasizes today’s aesthetic and projects the occupants into the landscape.

Photos by: Steve Montpetit

Sponsor

Sponsor

  • Studio in the woods in Madrid

    Studio in the woods in Ma..

    Description from the architects: What is being sought with this studio is quite simple: work under the trees. To do so, we need a roof that is as transparent as possible. Also, at ...

  • Oregon Coast Beach House

    Oregon Coast Beach House

    American practice Boora Architects has designed a weekend retreat on the Central Oregon Coast. The architecture is based on a Pacific Northwest Modern vernacular and features a cle...

  • Casa 115

    Casa 115

    In a unique location, overlooking the valley that frames the bay of Sant Vicenç, the project must solve the difficulty of the existing topography. The problems posed by the land a...

  • House Boz

    House Boz

    House Boz situated on a hill within a secluded nature estate in Pretoria East was originally destined for a very different location on a hillside in Mafikeng.
    The client req...

  • Bal Residence

    Bal Residence

    This project is an addition to and remodel of an existing mid century ranch house.  It was designed for a retired couple, who desired a single-story home with open, accessible spa...

  • V4 House

    V4 House

    This 2012 WAF nominee by Studio MK27 blurs the division between the indoors and the outdoors. It is a contemporary house located in São Paulo, Brazil. Photos ...

  • Residencia P.M.

    Residencia P.M.

    Residencia P.M. is a home located in Londrina, Brazil. It was designed by Spagnuolo Arquitetura. Photos by: R.R.Rufino

  • House NC

    House NC

    650 square meters were needed to solve all the requirements of the owner. The house would have to be spread over three floors in order to adjust to about 10 meters in height differ...

  • Basseynaya Str

    Basseynaya Str

    Basseynaya Str is a hip apartment in Kiev, Ukraine that was designed by Olga Akulova Design. The stylish interior mixes a variety of elements - contemporary art, exposed brick wall...

  • Am House

    Am House

    Am House is located in San Stino di Livenza, Italy and was designed by Sanson Architetti. The interior is clean and minimalistic, with few decorative accessories and an emphasis on...

  • Vivienda en Llaveneres

    Vivienda en Llaveneres by Susanna Cots

  • Scandinavian Design: A Bright Loft

    Scandinavian Design: A Bright Loft by in Kungsholmen