Bronte House

by Rolf Ockert Design
Bronte House Rolf Ockert Design

The client approached us to create house of their dreams on a site perched high over the Pacific Ocean, a home that was to make them feel like being on holiday every day. While the view was fantastic the site was very small and suffocated by overbearing neighbouring dwellings.
The finished house, though, feels generous and as if it is alone with the ocean and the sky.
Being tightly restricted by site conditions there were only two avenues we could take to create generosity of space and location:

Firstly the surprising height of the living room space that takes advantage of the only extravagant spatial dimension available to us.

And secondly the pursuit of sightlines to water and sky wherever possible. High side walls, for privacy but also to provide mass for a comfortable indoor climate, have continuous highlight windows for the enjoyment of 360° views of the sky. The large face concrete wall dominating the space has slim slot windows, allowing teasing glimpses of the ocean when entering the house while effectively cutting out the visual presence of the neighbour.
The house opens itself up completely to the East, the presentation of the stunning water views. This also allows the capture of the constant ocean breezes to cool down the house throughout the year, easily regulated by a plethora of ventilation options from sliding doors to operable louvres.
A rich but reduced palette of strong, earthy materials, from the above mentioned concrete to Timber flooring and ceilings, rust metal finishes and thick, textured renders, contrasts with the fine detailing of the interior and anchors the residence against the airy, light aspect created by the opening to the views.
Sophisticated simplicity would be the most appropriate motto for the design of this house. Being on a very small block the client’s expectations of the generosity and design standard to be achieved required a very stringent approach. While the focus is naturally on the maximisation of the enjoyment of the majestic ocean views it was the suburban context that drove most of the major design decisions: The slotted northern concrete wall, the solid southern facade, the high roof with its continuous strip of highlight windows and louvres.
The house has transformed the lives of the clients. Having stepped back from a high powered, high income lifestyle they now enjoy the beach life and pursuit of their new occupations, writer and therapist respectively. This lifestyle is partly funded by the renting out of the house to high calibre visitors. The architectural quality and enhancement of the ocean location through the design is essential for this to be possible.

Photos courtesy of Rolf Ockert Design

  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design
  • Bronte House Rolf Ockert Design

Sponsor

Sponsor

  • The Larix House

    The Larix House

    The old wood boat sheds on the neighboring Snagov Lake inspired the shape and materials of the house. The lot is narrow thus generating the plan and position.
    For intimacy ...

  • Sunset Point Residence

    Sunset Point Residence

    Perched on a San Juan Island shoreline, this 2,365 sqft home looks northwest over Sunset Bay, Haro Strait, and occasional whales passing by.  
    In order to utilize this smal...

  • Casa Spa

    Casa Spa

    Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos has designed Casa Spa, located in Playa Gaviotas, Canete, Peru. The interior is decorated in pale neutral tones, and has windows that look ...

  • Watermill Houses

    Watermill Houses

    Distributed across fifteen acres of wooded land, this family retreat consists of a main house, guesthouse, pool house, bunk house, and garage.
    The main house or “glass ho...

  • Steel Wood Table

    Steel Wood Table

    Young Canadian designer Thom Fougere has created the Steel Wood Table. The table is made of finely crafted cherry wood. It is composed of four solid wood planks. Two large wood pla...

  • Sulfur cavern visitor's center

    Sulfur cavern visitor's c..

    Designed by Portuguese architect Nuno Ribeiro Lopes, this visitor center is built over the old existing building in Azores to accommodate the increased interest in the area. This b...

  • Screen House

    Screen House

    The project brief was to add a new floor to an existing 1954 bungalow, which is situated in a post war suburban neighbourhood in the city of New Westminster, BC.
    The neighbo...

  • Palm Desert Residence

    Palm Desert Residence

    A new residence for the Architect’s parents located in a country club development with strict design guidelines governing many of the exterior characteristics of the building (pi...

  • Coniferous Collection

    Coniferous Collection

    Coniferous is a collection of stools created by London-based design studio Joint Perspectives. Shaped and inspired by conifer pine trees, the stools come in pairs and in three diff...

  • Stylish apartment

    Stylish apartment

    Located in Moema, São Paulo, Brazil, this stylish apartment is the work of Brunete Fraccaroli. Its design is bold and colorful, using a striking mixture of neon yellows and deep g...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.