Brotherton Barn

by The Anderson Orr Partnership
Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership

The brief from our client was to sympathetically integrate a contemporary open design within the envelope of the original Grade II Listed Barn with an effortless connection between the open plan living area and the secluded master bedroom suite without detracting from the height and volume of the vaulted spaces of the barn.
The second key element for the barn conversion brief was how to design the entrance. With most barn conversions you find giving the building its own distinct entrance difficult because you’re working with the original openings and these tend to be large openings to the sides of the building.
To provide the effortless connection between the open plan living area and the secluded master bedroom suite a floating staircase and gallery was designed and detailed by The Anderson Orr Partnership in conjunction with Spiral Stairs.
For the principle entrance a single storey element already existed. Both The Anderson Orr Partnership and the client felt we could utilise this element for the entrance by opening up the roof with glazing and inserting a pod which neatly houses the utility and cloakroom.
What has been created now gives the approaching visitor a sense of arrival and an idea of what can be expected inside.
More than half the building to the rear section of the barn was lowered into the ground to ensure two storeys could be accommodated within the existing envelope of the barn. In addition the original buttress and stone walls were sensitively repaired and rebuilt, the original roof had also fallen to disrepair and in places collapsed.
Carpenter Oak & Woodland were employed to sensitively repair the roof using traditional techniques with the finished composition clearly demonstrating how traditional building methods can effectively complement contemporary modern lines.

Photos by: David Stewart

  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership
  • Brotherton Barn The Anderson Orr Partnership

Sponsor

Sponsor

  • Parkos Arnall Residence

    Parkos Arnall Residence

    Hover House 3 represents the third in the architect’s series of Hover Houses which focuses on maximizing outdoor living environments by structurally “hovering” the building e...

  • Contemporary Mountain Lodge

    Contemporary Mountain Lod..

    The ski chalet Skarsnuten was designed by Christopher Adams and Henriette Salvesen from Architecture firm div.A. Located in Hemsedal, Norway, at an elevation of 3,300 feet, this 1,...

  • House on the Edge of the Forest

    House on the Edge of the ..

    House on the Edge of the Forest is a private residence located in Dnipropetrovsk, Ukraine, designed by ArhObraz. The spacious interior is designed in a darker palette, with wood el...

  • Straatweg Extension

    Straatweg Extension

    This housing extension, designed by Rotterdam based architecture studio BBVH Architecten, is located in Rotterdam. The house is built in a traditional 1930’s brick architecture w...

  • Cube shaped scholar library in catskill mountains

    Cube shaped scholar libra..

    Scholar’s Library was designed by architect Peter Gluck and is located in the Catskill Mountains, northwest of New York, USA. This unusual building accommodates over 10 000 books...

  • 533House

    533House

    Tokyo-based studio SUWA Architects + Engineers has designed the 533House project, a single story contemporary home located in a cold region of Nagano prefecture, Japan. ...

  • Mostra Black 2012

    Mostra Black 2012

    This stunning interior is Guilherme Torres's entry for the Mostra Black 2012 event. The space is hip and stylish, and mixes works of art and decorative accessories of distinct styl...

  • Pan Apartment

    Pan Apartment

    Pan Apartment is a project completed by Carola Vannini Architecture. It is located in Rome, Italy, and it was completed in 2012. Pan Apartment by Carola Vannini Architectu...

  • Asia Residential Resort

    Asia Residential Resort

    Oak Valley is a high-end, ecologically-sustainable golf and ski resort with private residences situated around a museum designed by leading Japanese architect Tadao Ando. For this ...

  • Ant-house

    Ant-house

    The outer wall of black covers whole cube, and that screens visual field completely. Inside of heavy door, the space turns to vivid yellow covered by larch plywood. It seems that t...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.