Bungalow Epe 3.0

by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten

After twenty years, Borren Staalenhoef Architects was commissioned to finish a dwelling originally designed by J.A.F. Staalenhoef in 1978.
“This plan forms an interesting dialogue with the existing structure. The new steel construction is inside the climatized interior, allowing the occupants and their visitors to retain a sense of the articulation of the house.
By continuing the steel construction outside the house, the forest is in a sense pushed back. This results in an infinite series of spatial coordinates much like in a Mondrian painting.”
Extract from the Article ‘Oneindige coördinaten in de ruimte’ (infinite coordinates in space) by Dominique Pieters De Architect, february 2003
New commission by Boogert family in 2012
After 13 years we were commissioned by the new owners of the Steeman house to redesign their living quarters.
Apart from introducing a new color scheme in the conversation pit; with Fritz Hansen furniture and a new kitchen inspired on the Miller House by Eero Saarinen; we introduced a new seamless white floor for the entire house, and proposed a breakthrough in de north façade to create a relationship with the north side of the plot.
In this dense forest it’s the north side behind the house that is the most sunny place of the 4.000 m2 (43,055.64 ft2) terrain. The west façade is now made of translucent glass to create privacy. The house has been extended by 10 cm (3.94 in) only.
The north façade has a sliding door which opens in front of the original ’70 s typical concrete stone wall. The closure of the west wall and introduction of the large opening to the north creates an exciting dining area that overlooks the entire space.
Metal weave blast fences and terraces were made according to the 2001 design.

Photos by: Pieter Kers Amsterdam


  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten
  • Bungalow Epe 3.0 Borren Staalenhoef Architecten

Sponsor

Sponsor

  • Hanging Chair Design

    Hanging Chair Design

    Hanging Chair Design by Yuri Kim would be a great addition to fill the empty space of the wall, especially for indoor public position such as library or museum as well as bus stop....

  • Itahye Residence

    Itahye Residence

    Designed to be located in a suburb in the city of Santana do Parnaíba, in the state of São Paulo, the development of the project for this home was possible thanks to the collabor...

  • Residence of Daisen

    Residence of Daisen

    This is a guest house located in the forest of Daisen piedmont, Yonago City, Tottori Prefecture. The house site is situated in the midst of abundant cherry and pine trees, standing...

  • Coniferous Collection

    Coniferous Collection

    Coniferous is a collection of stools created by London-based design studio Joint Perspectives. Shaped and inspired by conifer pine trees, the stools come in pairs and in three diff...

  • Bluff House

    Bluff House

    Perched on a bluff overlooking Block Island Sound, the property is a flag lot at the edge of a new subdivision, bordered on three sides by water, wetlands, and woods. The client as...

  • Neutral Bay House

    Neutral Bay House

    Neutral Bay House is a residential project completed by Downie North Architects in 2014. The home is located in Neutral Bay, Australia. Neutral Bay House by Downie Nor...

  • Allandale House

    Allandale House

    Allandale House is an A-frame(s) house for an idiosyncratic connoisseur and her family. Along with its occupants, the Allandale House also provides space for an eccentric collectio...

  • House C

    House C

    Geometry, skin, cuts that let you discover the dermis. Space, three-dimensional continuity. There are no elevations, no plans, or sections. This is space within a solid object, a b...

  • Casa del Agua

    Casa del Agua

    Casa del Agua is a residence located in Ayamonte, Zapopan, Jalisco, México, and designed by a.a.a Almazán y Arquitectos Asociados. Completed in 2010, the home's interior has an e...

  • Skyline Residence

    Skyline Residence

    Perched atop a ridgeline in the Hollywood Hills, the presence of the Skyline Residence represents an economical approach to creating an environmentally sensitive building within a ...