Burton Residence

by Marmol Radziner
Burton Residence Marmol Radziner

This vacation home is set on the crest of a grassy knoll on a 160-acre site in Mendocino County. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the property by siting the retreat in a careful, simple, and unobtrusive manner.
The 10-module home forms an L-shaped plan, framing views of a canopy of mature oak trees to the south and east.
The road leading to the house climbs the hill and ends at the carport at the home’s west end. A set of concrete stairs lead up a gentle grade from the carport to the entry deck, which runs along the north side of the home. The main volume is oriented east to west and arranged in an open plan.
The living room, kitchen, and dining room collectively open southward onto a covered patio with an outdoor fireplace and pool area. From the main volume, the master bedroom extends to the north, following the edge of the hilltop and ending in a private deck that takes in the morning light from the east.
Long Valley Ranch utilizes a number of sustainable strategies and materials. Passive solar heating and cooling are achieved through use of concrete flooring, covered decks, and natural through breezes.
A 17-kW solar array offsets the electricity usage of the house, and a tankless hot water heater provides on-demand water heating. Sustainable materials are used throughout, including recycled denim insulation and low-VOC paint.

Photos by: Joe Fletcher

  • Burton Residence Marmol Radziner
  • Burton Residence Marmol Radziner
  • Burton Residence Marmol Radziner
  • Burton Residence Marmol Radziner
  • Burton Residence Marmol Radziner
  • Burton Residence Marmol Radziner
  • Burton Residence Marmol Radziner
  • Burton Residence Marmol Radziner
  • Burton Residence Marmol Radziner
  • Burton Residence Marmol Radziner
  • Burton Residence Marmol Radziner
  • Burton Residence Marmol Radziner

Sponsor

Sponsor

  • San Lorenzo North

    San Lorenzo North

    San Lorenzo North is a private home located in Quinta do Lago, Portugal, and was designed by de Blacam and Meagher Architects in 2013. It covers an area of 7000 square feet, with a...

  • Fried Pavilion

    Fried Pavilion

    German practice Amunt Architekten Martenson und Nagel Theissen have built a pavilion in the park of Düren cemetery. The building serves as a cafe and shelter for people who can en...

  • New York-Style Warehouse Conversion in Melbourne

    New York-Style Warehouse ..

    Ground Floor: 1 bedroom with courtyard, open plan study and second living room with original roller-door blind and full height operational door/windows, large bathroom with laundry...

  • The Wall House

    The Wall House

    The wall house, situated in Baruch, a city in the state of Gujarat, is conceptualized as an interior-architectural project, where there is no clear distinction where the architectu...

  • Queens Park Residence in London

    Queens Park Residence in ..

    Spotted on DomusNova, this beautiful house on sale is situated on Kingswood Avenue bordering the Queens Park in London, UK. According to the broker, the house is "a bespoke one-off...

  • Hotel Basiliani

    Hotel Basiliani

    The context of the intervention is a piece of the old city, a network of primary homes, and an underground rock on the edge of the deep gorge carved by the river in the foothills o...

  • Broadway Penthouse

    Broadway Penthouse

    Rethinking the notion of an urban garden, this project introduces a dynamic ground plane, composed of a planted carpet surmounted by wood flooring, that vertically links a penthous...

  • FF House

    FF House

    The house is located on a gated community in Zapopan, México. The main entrance is accessible through a roundabout with an old laurel.
    The project was developed in a short ...

  • Eden Hotel

    Eden Hotel

    The quite big volume of this project has been divided into a sequence of small buildings – high and narrow – that draws a sort of line upstream in the valley. Entirely covered ...

  • Lateral House

    Lateral House

    Lateral House is located in a Bangalore and has been built for a young family, which looked to me for something pure. The brief however had a strict adherence to keep costs low and...