CGM House

by Ricardo Torrejon
CGM House Ricardo Torrejon

The main challenge of this house was making a ‘primary residence’ compatible with the context and environment of a ‘vacation house’. There were two basic requests at the beginning of the design process:

The house should be able to facilitate an intense social life with relatives and friends, adults and kids.
At the same time, it has to be able to house ordinary family life, with all the intimacy and privacy that involves.

Ground Floor Plan:
This lead to the basic design form: Independent volumes (not just independent rooms) housing the different aspects of the program which can be easily isolated at every moment from the rest of the house:

Parents,
Common Spaces,
Children,
Service.

 
Location:
‘Hacienda Los Aromos’ is a private urbanization 20 Km away from the central Chilean coast. The lots spread along the peninsula, surrounded by the ‘Embalse Los Aromos’, a regional water reservoir, which is also used for recreational purposes.
The building site is a 5.000 sqm, continuous 30° slopped lot, facing east, with great views towards the local mountains and over the reservoir. The first step was to build a large platform by means of a zigzag concrete retaining wall, which provides resistance but also allows oriented views.


Form:
The general layout is a sort of hamlet. The volumes articulate each other, facing different directions and generating consolidated exterior fragments, which are sun shaded and protected from the coastal winds that rise in the afternoons. These exterior fragments work as a small urban space in between volumes (tall enough to shape them) where terraces and balconies converge, absorbing the extra density of guests and visits.
The 3 main volumes are similar geometrically, with lofty spaces and upper terraces. But the internal configuration varies in each case. What we intended was a ‘theme and variations’ exercise.


Material:
On principle, the house was ‘made in place’. We almost did not use ‘products’ but only ‘materials’. It was planned to sustain significant abuse, so it would ‘age’ and not merely be ‘ruined’ over the time.


We found about 40m3 recycled 2’’ red oak from demolitions nearby. The wood was scraped off and used primarily as the outer covering of exterior ventilated walls. The best pieces were used in the interior as exposed timber and upper level flooring. With the shorter ones we made stairs, interior veneer, doors, guardrails, and kitchen and bathrooms countertops. The rest was used in the service area, fences and landscaping. And debris was used as firewood.
Lower level paving runs all along the house, even in the kitchen and bathrooms, and is made out of polished quartz stained concrete.

Photos by: Ricardo Torrejón and Joaquín Velasco

  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon
  • CGM House Ricardo Torrejon

Sponsor

Sponsor

  • House in Paço de Arcos

    House in Paço de Arcos

    Located on an impressively sloping site in Paço de Arcos, a neighborhood of Lisbon facing the sea, this house proposes an arrangement of several solids trying to attenuate the ove...

  • Crest Meadows Residence

    Crest Meadows Residence

    Crest Meadows Residence is a project completed by Jordan Iverson Signature Homes. It is located in Central Oregon, and has a rich and elegant interior. Photos ...

  • BES Pavilion

    BES Pavilion

    BES pavilion is a service space for an open community, focusing on the aspects of art and culture. Located in the central Ha Tinh city, BES (Bamboo + Earth + Stone) is set up from ...

  • The Icon Home

    The Icon Home

    Style, class and a talent for entertaining. These are the qualities that make an icon, and this magnificent four-bedroom home lives up to its name. Just looking at the blueprint, y...

  • Nest - Multifunctionel futon furniture

    Nest - Multifunctionel fu..

    Nest is a redesign of traditional futon furniture designed by a young team of Anders Backe, Ida Sofie Gøtzsche Lange, Anne-Sofie Voss, Lars Wigh and Troels Rask Pedersen in collab...

  • Ant-house

    Ant-house

    The outer wall of black covers whole cube, and that screens visual field completely. Inside of heavy door, the space turns to vivid yellow covered by larch plywood. It seems that t...

  • House on the Bay

    House on the Bay

    Russian architect Andrey Tiguntsev has designed the House on the Bay project for a family of three. Completed in 2010, this two story contemporary home is located in Mill Fold vill...

  • Shanghay Chair

    Shanghay Chair

    Designed for the Danish Pavilion for the Shanghai World Expo 2010 the Shanghay chair is conceived as a single segment of the 264m long social bench that orbits the pavilion both in...

  • Ita House

    Ita House

    Taller5 has been successful in a play whose main theme is the balance between large windows, water mirror and stone finishes through two architectural bodies cuddling a vacuum.

  • Coniferous Collection

    Coniferous Collection

    Coniferous is a collection of stools created by London-based design studio Joint Perspectives. Shaped and inspired by conifer pine trees, the stools come in pairs and in three diff...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.