Carmel Residence

by Dirk Denison Architects
Carmel Residence Dirk Denison Architects

The house sits on a dense site facing Carmel Bay and the Pacific Ocean. Our clients were keen to be fully cognizant of this amazing setting in all areas of the home. As such the house was conceived as a central room comprised of the courtyard, living room, and bedroom, bordered by niche spaces for the kitchen, breakfast nook, office and master bath. Fully folding doors/walls adjacent to the courtyard from the living room and bedroom literally open the full space up, and the rhythmic edge of vertical screen elements (solid mahogany and steel) create a loose border that stretches and compresses along its lengths.
Viewed at an angle, the screen reads opaque, but viewed closely or straight through, the screen is visibly porous allowing both light and air to travel through and across the central space. All other rooms on the main floor abut this border screen, creating a reference of place throughout the house, and providing a dynamic reading of visual connections as one moves through the space. This central heart of the house is protected from strong seawater winds of the ocean by a glass roof, designed to allow for clear views upward and to maintain a warm center space.
The steel columns that anchor the steel cable and strut trusses are integrated into the vertical wood screen – matching the changing rhythm and yet independently identified by a deep charcoal color. When a sweeping breeze is needed, the large sliding windows between the office and the courtyard are easily opened to allow full cross-ventilation. The house lives and breathes through the courtyard, and our clients live fully in this “large” room, even soaking in the Japanese Ofuro installed beneath the glass roof to watch the evening sky.
The second floor is accessed by an exterior cantilever stair, which is structurally and materially integrated into the vertical screen system. Atop the house is a small second floor enclosure between two porches with dramatic views. This space is primarily used as a meditation room – and the large scooped skylight draws attention towards the changing blue of the sky and movement of the stars. Hidden below the inset Tatami floor is a guest mattress, ready to be revealed for guests to sleep among the cypress treetops.

Photos by: David Matheson

  • Carmel Residence Dirk Denison Architects
  • Carmel Residence Dirk Denison Architects
  • Carmel Residence Dirk Denison Architects
  • Carmel Residence Dirk Denison Architects
  • Carmel Residence Dirk Denison Architects
  • Carmel Residence Dirk Denison Architects
  • Carmel Residence Dirk Denison Architects
  • Carmel Residence Dirk Denison Architects
  • Carmel Residence Dirk Denison Architects
  • Carmel Residence Dirk Denison Architects
  • Carmel Residence Dirk Denison Architects
  • Carmel Residence Dirk Denison Architects
  • Carmel Residence Dirk Denison Architects

Sponsor

Sponsor

  • Bridge House

    Bridge House

    The site consists of three separate but adjacent sites forming one entity, located in the heart of Higgovale, which lies upslope from the Cape Town CBD and below Table Mountain

  • Hackney Shed

    Hackney Shed

    London-based architectural studio Office Sian has designed a garden working studio in Hackney, London. It is a new “shed” which replaces a “dilapidated asbestos-ridden and sp...

  • Tree House

    Tree House

    The treehouse is sited in the bush fringe of Separation Creek, perched on a steep forested hillside above the Great Ocean Road and Bass Strait. It is a site that enjoys a unique co...

  • The Eclipse

    The Eclipse

    Welcome to The Eclipse, a home full of features. Fun-lovers are well looked after with the epic home theatre and a large open-plan living area that combines a kitchen, dining and f...

  • Bromont Residence

    Bromont Residence

    Situated on a hill in the undulating countryside of Bromont, this secondary residence sits, between forest and clearing, at the end of a road burnished by time. The challenge consi...

  • Lake lugano house

    Lake lugano house

    This modern Lake Kugano house made of glass was designed by JM Architecture and is located in Switzerland. The house has a rounded polygonal shape with black framing. It is located...

  • Sulfur cavern visitor's center

    Sulfur cavern visitor's c..

    Designed by Portuguese architect Nuno Ribeiro Lopes, this visitor center is built over the old existing building in Azores to accommodate the increased interest in the area. This b...

  • Edge House, a Dream Home in Aspen

    Edge House, a Dream Home ..

    The Edge House is a 10,000 square foot dream house designed by architect Scott Lindenau and his team at Studio B Architects. This luxury residence, perched high above Castle Creek ...

  • Casa V2 en Playa Gaviotas

    Casa V2 en Playa Gaviotas

    Peruvian studio Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos has designed the Casa V2 project. This 3,032 square foot contemporary home is located in Playa Las Gaviotas, in the provinc...

  • Seacombe Grove House

    Seacombe Grove House

    The siting response for this project was to have neither a front or back garden, but rather a continuous green outdoor space around the building.
    This space is visually and ...

  • Villa Carlotta Hotel

    Villa Carlotta Hotel by Architrend Architecture

  • Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona

    Apartment in the Gothic Quarter of Barcelona by YLAB Arquitectos

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.