Caro Hotel

by Francesc Rifé Studio
Caro Hotel Francesc Rifé Studio

Located in the heart of the city, little more than 200 metres from Valencia Cathedral and the Basilica, the Caro Hotel is the first historical monument-hotel in Valencia. An urban and commercially independent hotel, the establishment has intelligently merged the legacy of historical substrata lying within its walls with the most vanguard of interior design.
Unique and authentic in style, the project undertaken by the interior designer Francesc Rifé is meticulous in its attention to detail, imbuing the hotel with a contemporary air, clean, geometric lines, which merge seamlessly with the original architectonic features of the former Palace of the Marquis of Caro, whose eclectic facade dates back to the nineteenth century. Beyond its facade, its walls stand guard over an unparalleled inheritance of more than 2,000 years of history, of which the original mosaic belonging to the founding city of the Roman era, «Valentia Edetanorum» (2nd century B.C.), the thirteenth-century Arabic defensive wall, several gothic arches and nineteenth-century constructions have been preserved, restored and integrated into its spaces.
The result is a unique collection of 26 rooms, each different from the others, yet all warm, comfortable and inviting, where the architectural balance, pure lines and simple forms, the use of woods and the continuity of other first-class materials endow the settings with a great visual coherence. On the lower-ground floor, the gastronomic area houses three differently designed rooms equipped for all types of public events.
A space in which a historical legacy present in its own right, and yet destined exclusively for modern-day hotel use requires an audacious, balanced, almost ascetic interior design, which respects the construction’s various historical substrata, yet without replicating these various layers, and so honouring them with its new, counterpoised character and maximising their use. The interior designer, Francesc Rifé, is the expert who provided the building with its new personality.
Recipient of the interior design award Premio FAD de Interiorismo 2009 and with an insatiable appetite for further challenges, he has created a unique, inimitable atmosphere. He has endowed the Caro Hotel with its own soul, a meaningful personality of its very own. The silent dialogue between the stonework and the «Rifé aesthetic» lightens the spaces and imbues them with a sobriety, a linearity and congruity which allow the winds of time to blow through the rooms without ever renouncing their twenty-first century ethos.
Situated in a building declared Heritage of Cultural Interest (BIC), the Caro Hotel is the first historical monument-hotel in Valencia.
It contains just 26 rooms situated on four floors, and are categorised in double, superior and special. Also contains two suites: The Arabic Tower and The Marquis Suite.
Rooms defined by their contemporary, geometric, minimalist interior design. They are the ultimate example of the style developed by Francesc Rifé for the hotel, based on spatial order and their continuity of materials. They are light, quiet and located with views over the private palace patio or the glass roof feature which covers the restaurant and other furnishings and illumination features specially designed for this project.
The Arabic Tower is the only junior suite in the Caro Hotel. A split-level construction on the same floor as one of the watchtowers adjacent to the city’s Arabic wall, it preserves both the arches providing access to these towers and the beams and joists used in the nineteenth-century renovation project intact. Moreover, its contemporary interior design, its light and its ample dimensions confer an emblematic status.

Photos by: Fernando Alda

  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio
  • Caro Hotel Francesc Rifé Studio

Sponsor

Sponsor

  • Casa V2 en Playa Gaviotas

    Casa V2 en Playa Gaviotas

    Peruvian studio Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos has designed the Casa V2 project. This 3,032 square foot contemporary home is located in Playa Las Gaviotas, in the provinc...

  • Hilltop House

    Hilltop House

    Located on the edge of Thailand’s largest national park, Kaoyai National Park, the design for the Hilltop House revolved around the rocky and forested landscape. Hilltop House is...

  • Roberts Street

    Roberts Street

    This house, located on Roberts Street in the Melbourne, Australia suburb of Essendon, was designed by Steve Domoney Architecture. Completed in 2006, the home makes use of straight ...

  • Hill House

    Hill House

    Hillside Zoning
    Increasingly in Los Angeles, local hillside ordinances, building codes, coastal regulations, and design review boards have imposed restrictions on hillside c...

  • Under the Moonlight House

    Under the Moonlight House

    The Project tries to integrate itself in the site through use of materials that have been always part of the local historical background. The house’s shape resembles typological ...

  • Chalet Baltoro | HomeDSGN, a daily source for inspiration and fresh ideas on interior design and home decoration.

    Chalet Baltoro | HomeDSGN..

    When the deluxe factor is this high, you may find it hard to tear yourself away when it’s time to go home. Chalet Baltoro wows you with its gorgeous interior design, and cossets ...

  • Bluff House

    Bluff House

    Perched on a bluff overlooking Block Island Sound, the property is a flag lot at the edge of a new subdivision, bordered on three sides by water, wetlands, and woods. The client as...

  • Apartment in Parque das Nações

    Apartment in Parque das N..

    The intervention was focused primarily on the interior architecture and on the adaptation of the space to the wishes and needs of the residents, who wanted a minimal environment di...

  • Modern White Apartment Interior

    Modern White Apartment In..

    Russian Architectural Bureau Alexandra Fedorova has completed this modern white apartment interior located in Welton Park, Moscow. The 1,292 square foot, open plan space displays a...

  • Home 07

    Home 07

    This single-family apartment for four people is situated in a stately building in southern Amsterdam, NL. The original structure, with rooms for staff, a double hall and long hallw...