Carpinteria Foothills Residence

by Neumann Mendro Andrulaitis
Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis

This contemporary residence is designed to seamlessly open unto the panoramic coastal ridge-top site via expansive operable glazed walls. The glazed transparency is balanced and the home is anchored in place by substantial cut native sandstone walls. The architectural design evolved from our client’s desire for a home that is a tranquil place for living, art and retreat.
The project site is located on a ridge in the foothills of Carpinteria, ten miles down the coast from Santa Barbara. The program asked for a master suite, one guest room, a study for two, a more contained den and an informal open living space they could share with their children and grand children. The site strategy was to separate the guesthouse, pool and pool house from the main house, by locating them amongst the oaks on a lower terrace. The smaller structures were easier to place around the mature oak trees without disturbing their root systems. Each structure has its own orientation and privacy.
How to develop a strategy with dramatic 360-degree views was a challenge for laying out the main house. Placing the main living space and study further away from the edge was determined to be quieter from the distant freeway noise. A courtyard created an inward oriented counterpoint to the distant vistas. A flat roof modernist scheme complemented the couples taste for modern art and furniture. Designers in their own right, they were the driving force in the overall design team. The design was limited to a simple palette of materials and forms. A European window and sliding door system was used to minimize the frames and optimize the glass. These glass walls were framed between large stonewalls constructed of the local Santa Barbara Sandstone, and volumes contained in plaster walls with an integral color (pantry, guest room, master bath and closet, storage area). The flat roofs were supported by steel columns separated from the curtain walls.
The landscape design became a hobby of the owner who studied local native plantings that were both fire resistant and drought tolerant. Some large oak trees were brought in to augment the existing oak grove, further nestle the house into the site, and create a foreground to help frame the spectacular views.

Photos by: Ciro Coelho

  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis
  • Carpinteria Foothills Residence Neumann Mendro Andrulaitis

Sponsor

Sponsor

  • Apartment

    Apartment

    Existing site was an old sea facing apartment with private backyard facing the sea. The existing structure needed a lot of repair. The high walls of existing structure did not suff...

  • Stalker table

    Stalker table

    Watching stalking birds on a field, Joscha Brose and Jorg Holtje were inspired to create this small tripod side table.

  • Zero Energy House

    Zero Energy House

    Belgium is one of the most dense, yet endlessly dispersed areas in Europe, and has come to a point where the existing models for spatial development, often based on private ownersh...

  • Mejiro House

    Mejiro House

    Residential areas in densely populated downtown Tokyo tend to be claustrophobic and closed off, with individual plots surrounded by high walls to ensure privacy, and a concerted ef...

  • Brand New Coastal Modern Residence

    Brand New Coastal Modern ..

    Designed by Malibu architect Doug Burdge in collaboration with interior designer Tim Clarke, The Birdview residence is located above one of Malibu’s finest beaches. Completed in ...

  • Villa Valtanen

    Villa Valtanen

    The use of modern technology and new treatment methods have started a new chapter in Finnish wood architecture. Lauri Louekari´s Villa Valtanen won a respected wood prize, ”A Lo...

  • Hotel Mulino Grande

    Hotel Mulino Grande

    Surrounded by greens within the “Agricolo Sud” Park in Cusago and only a few kilometers from the Milano Rho Trade Fair that will host Expo 2015, this elegant Hotel de Charme aw...

  • Bamboo Courtyard House

    Bamboo Courtyard House

    Shanghai-based architectural firm Harmony World Consulting & Design has designed the Bamboo Courtyard House. Completed in 2012, this 4,306 square foot contemporary office in Yangzh...

  • The Casa X5

    The Casa X5

    Italian architectural firm MZC Architects has created the Casa X5 in Treviso, Italy. This two story, contemporary apartment features a kitchen/dining room area which is dominated b...

  • Cerrada Reforma 108

    Cerrada Reforma 108

    Cerrada Reforma 108 is a residential project located in San Angel, in the south of Mexico City. The plot is rectangular and its dimensions are 10 x 20 meters.
    The concept o...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.