Casa 115

by Miquel Àngel Lacomba
Casa 115 Miquel Àngel Lacomba

In a unique location, overlooking the valley that frames the bay of Sant Vicenç, the project must solve the difficulty of the existing topography. The problems posed by the land are solved by stone walls containing land which provide a platform for the housing. The idea of journey as architectural experience, almost cinematographic, generates a sequence of spaces, finding a range of area that link the interior with the exterior in an intense way, involving the rocky surroundings and panoramic views. The living area and kitchen and dining room are connected by a porch and sliding door that create a flexible space between these areas.
The first floor area houses the bedrooms looking onto views and minimizing its relationship to the public space with a smaller opening. Cross ventilation, passive solar energy collection, and a roof cover designed with a floating floor (that prevents overheating in summer), are solutions that have been taken into account for a proper bioclimatic operation.

Photos by: Mauricio Fuertes; courtesy of Miquel Àngel Lacomba

  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba
  • Casa 115 Miquel Àngel Lacomba

Sponsor

Sponsor

  • Clifton View 7

    Clifton View 7

    The clients brief was to completely strip out the double-level apartment and to re-configure the interior layout to accommodate four bedrooms, en-suite, a gym, entertainment cockta...

  • Recamier reading corner

    Recamier reading corner

    Reading Corner, designed by Inbar Paradny Kalomidi, is a combination of comfortable lounge chair and book rack system. With shelves located near by, its very easy to access your fa...

  • Depot House

    Depot House

    The Shepaug River Valley Railroad, which ran along the Bantam River in the late 19th century, stopped at this location, once the site of a tiny local train depot. We saved and rein...

  • The Beck Residence

    The Beck Residence

    Perched atop a rocky seaside promontory, this loft renovation is an efficient response to the problem of limited space with simplicity and restraint being the guiding principles of...

  • Dutch Mountain

    Dutch Mountain

    Amsterdam-based architectural practice denieuwegeneratie has designed the Dutch Mountain. It is an underground house embedded in the moorland. According to the architects, "The lar...

  • Stalker table

    Stalker table

    Watching stalking birds on a field, Joscha Brose and Jorg Holtje were inspired to create this small tripod side table.

  • Single Family House with Garden

    Single Family House with ..

    It is a single family detached house. The irregular plot has one side facing the street and another facing the field (in the future it will be a street) The other two sides are fac...

  • ÁBATON Headquarters in Madrid

    ÁBATON Headquarters in M..

    Located in a housing estate in the outskirts of Madrid with some outstanding oak trees and next to some well established buildings. The main objective was that the building itself ...

  • Casa en el Arbol Enraizada

    Casa en el Arbol Enraizad..

    Here’s the rooted tree house, our last tree house hidden somewhere between the pastures of Extremadura.
    The project emerged as a place of adventure for kids and a hideaway...

  • Alendal Summerhouse

    Alendal Summerhouse

    The Alendal Summer House is an object adrift in the landscape, set upon a remote rocky promontory overlooking the Vignafjord, to the South of Bergen. The house is intended to prov...