Casa Amalia

by Marià Castelló Martínez
Casa Amalia Marià Castelló Martínez

Casa Amalia is located in the area known as “Es Ram” near EsCaló des Mort, on the southern coast of Formentera island. This is a small plot of 2000 m2 with very developed pines with moderate slope to the south and to the best visual: Migjorn beach and the cliffs of Cap de Barbaria in the background. The briefing was to amend an existing building of 143 m2, constructed in at least two phases between 1970 and 1990, to adapt it to the new functional program posed by the property.
Since the urban classification of the parcel on which the house is situated has very restrictive parameters, the project could not alter the built area or existing volume. Before the intervention the construction had a highly fragmented plant, unclear in the program management and presented areas of relationship quite introverted, with little relation to the splendid natural environment that surrounds it.
The reform carried out between 2008 and 2010 has carved into the existing mass to get the new program looking for fluidity between spaces, as well as refinine the surface bound itself to get the austerity look of the island’s local architecture with a contemporary language. Downstairs can be found the unified relational spaces (living room – kitchen – dining room), the master bedroom with its correspondants dressing room and bathroom, and a multipurpose room with access to the storage and service areas. On the first floor there is a second double bedroom with bathroom and a terrace with wonderful views.
The main volumetrical intervention has been to rethink the way the building contacts with the ground. That is, transform the given set of steps and different floors without any harmony, into a platform that embraces one side of the building, protecting it from the water runoff, and on the other side separates the house from the natural terrain giving shape to the terraces-viewpoint.
In order to achieve greater harmony and mix the original substrate with the new work, a limited palette of materials has been used. This are essentially a capri limestone pavement, gypsum in partitions, ceilings and vertical walls remaining, water-resistant MDF board laquered in white for custom made furniture, synthetic quartz plates in white and transparent laminated glass in the bathrooms, and natural sandstone for individual pieces.
Most of the furniture was custom made to achieve a better conciliation with the architecture. The rest consists on pieces from different periods like original Thonet chairs or the Na Xamena couch from GandiaBlasco.

Photos by: Estudi Epdse

  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez
  • Casa Amalia Marià Castelló Martínez

Sponsor

Sponsor

  • Private House in Sassuolo

    Private House in Sassuolo

    Bologna-based studio Enrico Iascone Architetti has designed the Private House in Sassuolo project. Completed in 2009, this two-family concrete building is located in Sassuolo, a to...

  • Casa Codina

    Casa Codina

    The house is situated on a flat land of 1,500 square meters in a residential area within the city of Mendoza, Argentina. A typical continental climatic zone, with large weather amp...

  • Cloudy House

    Cloudy House

    Danish architectural firm LASC Studio has designed the Cloudy House, an extension to a house from the '30s in Copenhagen. Following is some information from the architect, "The roo...

  • Greenwich Street Project

    Greenwich Street Project

    This loft-like two bedroom, three bathroom apartment is located is a small building in New York City, at the crossroads of Soho, Tribeca and the Hudson River Park.

    ...

  • Hanging Clock

    Hanging Clock

    Canadian designer Lukas Peet has designed the “Hanging Clock”. In designer’s words, “A Clock made from a solid piece of maple which hangs from a rope that sits in the groov...

  • Clamp, an Upholstered Pendant Lamp

    Clamp, an Upholstered Pen..

    Clamp is a unique leather upholstered pendant lamp from DZ Studio that was first presented during summer 2010 as a prototype and is now available for sale. According to designers E...

  • Black Teahouse in Česká Lípa

    Black Teahouse in Česká..

    Place
    On the southern edge of garden The Black Teahouse reflects itself in water level of small dark lake. Large and exceptionally cultivated garden becomes natural part of ...

  • Caro Hotel

    Caro Hotel

    Located in the heart of the city, little more than 200 metres from Valencia Cathedral and the Basilica, the Caro Hotel is the first historical monument-hotel in Valencia. An urban ...

  • Loft Apartment

    Loft Apartment

    This loft apartment is a private residence designed by Adn Architectures. The project is located in Brussels, Belgium. Photos courtesy of Adn Architectures

  • Hackney Shed

    Hackney Shed

    London-based architectural studio Office Sian has designed a garden working studio in Hackney, London. It is a new “shed” which replaces a “dilapidated asbestos-ridden and sp...