Casa Codina

by A4estudio
Casa Codina A4estudio

The house is situated on a flat land of 1,500 square meters in a residential area within the city of Mendoza, Argentina. A typical continental climatic zone, with large weather amplitudes between stations where natural breeze comes mostly from the South.
The project is an opportunity to rethink the suburban houses facilities in emerging environments in contemporary Latin American urban spaces. Trying to understand the space as a stimulator, suggesting sensitive geometries that optimize weather conditions and operate from green conscience.
The house is all around an interior central courtyard, opening the main spaces to a large lateral garden. These spaces are organized in a north orientation, gaining direct heat by solar radiation, the smaller and private spaces, are oriented to the east, leaving the services areas to the west.
Due to the natural movement of air masses, the volume of air in the central courtyard rises, because of temperature, causing environmental benefits of the garden perimeter through the interior spaces of the house.

A series of elements support this strategy by bringing the south breezes and achieving a natural acceleration that support the whole system. The same device is used in the central courtyard from a small opening in the concrete wall.
The big concrete wall that emerges from the central courtyard, with the fundamental mission of protecting the house from solar radiation from the west, also ends by opening the access area. To protect the west façade, a micro perforated aluminum material was chosen to ventilate it. The same material was used to design the main façade of the house.
The result, is a project full of contrast, where the dramatic scope of access, from where you can only see ground and sky, faces to an open and deep interior space, where multiple instances can be understood visually, where everything seems to be simultaneous in space and time…
The materiality of the project is dominated by a structural concrete exoskeleton made with light pine planning boards, reaching a sutil and severe expression. The micro perforated aluminum material of the main façade changes its expression depending on the lighting conditions. The flat polished guatambú wood, the black boards doors and other materials, contrast with the main structure.

Photos by: Federico García

Via Architizer

  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio
  • Casa Codina A4estudio

Sponsor

Sponsor

  • Faraway Foray

    Faraway Foray

    Faraway foray
    West Street is an otherworldly vessel, a noble, expansive loft home bark moored at the cusp of sea and city. Originally a spice factory, its vintage wood beams...

  • Terrace

    Terrace

    This terrace was inspired gourmet in Africa, chose to wall claddings materials like bamboo, worked by hand in contrast to gold pads, which were used in the fireplace and dining tab...

  • Principe’s Box House

    Principe’s Box House

    This project involved the rehabilitation of a 53 sqm (570 square-foot) apartment for a young couple. The apartment, located in the top floor of a building of 1910, was originally d...

  • Menlo Oaks Residence

    Menlo Oaks Residence

    Menlo Oaks Residence by Ana Williamson Architect:

    At first blush, the existing house on this site in Menlo Park, CA was not worth saving. It had been a rental for ma...

  • Sherwood

    Sherwood

    Sherwood is an extension to an existing cottage completed by BOX Living. It is located in Auckland, New Zealand, and includes the common areas of the home, while the previously exi...

  • The Postcard House

    The Postcard House

    The house was commissioned by two brothers as a weekend retreat located on Table Rock Lake in southwest Missouri. It is situated on a peninsula with lake views on three sides. The ...

  • Home and Studio of Guilherme Torres

    Home and Studio of Guilhe..

    Brazilian architecture firm, Studio Guilherme Torres, has designed the studio and home of the firm's founding architect, Guilherme Torres. Located in the charming Jardim neighborho...

  • Urban Cabin

    Urban Cabin

    Description: Urban Cabin was designed for a retired couple interested in downsizing and simplifying their lives. The couple lived on the site for 26 years, creating and nurturing t...

  • Hat Teahouse

    Hat Teahouse

    ”Hat” is the third tea house we have realised. It is a small house to gather with a cup of tea, a tiny haven under the open roof in little charming garden. The minimal space of...

  • Outdoors Indoors House

    Outdoors Indoors House

    Japanese studio Be-Fun Design has recently completed the Outdoors Indoors House project in collaboration with Kohei Iwasaki and Tota Abe of EANA. Located in Shinagawa-Ku, one of th...