Casa Gotmar 138

by Miquel Lacomba Architect
Casa Gotmar 138 Miquel Lacomba Architect

The distinct incline of the plot and its northwards orientation, where are views of mountains and forests, determined the proposal of the construction.
The intent was to maintain a maximum number of existing pines and holm oaks, avoiding significant terrain movements and preserving the original topography.
So that the car park is situated on the level of the public pavement, executed on the level of the public pavement, executed with a light structure, intermingling with the existing trees, without creating complicated ramps inside the plot.
The arrangement of the volumes allows to create a courtyard with southwards orientation in the living areas and produce cosy and intimate atmosphere.
The possibility of acceding to the house from the roof prompts the appearance of the external stairway integrated to the 1st floor section where the bedrooms are situated.
On the ground-floor the living-dining room and the kitchen form integrated space with double orientation towards the courtyard on the southside and mountain views on the other side. The location of the studio in front of the staircase allows to see the patio through the open wooden sliding door.
The external communication is organized on the basis of a clear axis, materialized in the stairway adapted to the slope and respects the trees that appear on its way.
On the lower level is situated an elongated swimming-pool well suited to the terrain avoiding shadowed areas of the rest of the plot.

Photos courtesy of Miquel Lacomba Architect

Source: Miquel Lacomba Architect

Sponsor

Sponsor

  • Loppa

    Loppa

    Loppa is a pendant lamp that surrounds the light much like an envelope enclosing a letter. The paper structure supports the from and diffuses the light, giving a warm glow to the a...

  • Vaucluse House

    Vaucluse House

    The concept for this dwelling was to reflect the topography and landform of the Sydney Habour basin. The house is expressed as a series of horizontal layers – the sandstone clad ...

  • A Multilevel Contemporary Apartment

    A Multilevel Contemporary..

    This multilevel contemporary apartment was designed by the Taiwan-based WCH Studio. The interior is characterized by elegant, pale neutrals, with a few quirky touches here and ther...

  • Beautiful Secluded Home in Costa Rica

    Beautiful Secluded Home i..

    ISEAMI concept eradicates in the education and awareness of its occupants and its community, that will be capable to learn about sustainable living thru its spatial living. The hou...

  • Warringah House

    Warringah House

    The building replaced a small older style single level house and had to be skilfully designed to adhere to Council’s view sharing policy and ensure minimal view loss to the neigh...

  • Kona Residence

    Kona Residence

    American architectural firm Belzberg Architects has designed the Kona Residence in Hawaii. The house is nestled between cooled lava flows and offers both the surrounding views of v...

  • Scandinavian Design: Bright One Bedroom Pad in Central Stockholm

    Scandinavian Design: Brig..

    Spotted on ESNY, this cool one bedroom, one bath pad is located in a 1906 building, in the heart of Vasastan, a city district in central Stockholm, Sweden. It measures 690 square f...

  • Seadrift Residence

    Seadrift Residence

    CCS Architecture designed this sustainable, 1900-square-foot beach house in Stinson Beach, CA, as a second home for a three-generation San Francisco family.  Located in Seadrift, ...

  • Ella Dining Room & Bar

    Ella Dining Room & Bar

    The Selzim Restaurant Group commissioned UXUS to create a ‘world class’ environment for their new restaurant, Ella Dining Room & bar, located in the heart of Sacramento Califor...

  • The Butterfly House

    The Butterfly House

    Sitting at the foot of Vancouver’s North Shore mountains the Butterfly House represents a regional adaptation to a modern aesthetic by incorporating a West Coast sensibility to i...

  • Hat Teahouse

    Hat Teahouse by A1 Architects

  • Bal Residence

    Bal Residence by Terry & Terry Architecture