Casa La Tomatina

by Plastik Arquitectos
Casa La Tomatina Plastik Arquitectos

The project of this weekend house in the countryside is divided into two parts: an open, welcoming glass volume open to views and public functions of the house, and an enclosed stone volume that protects the bedrooms (the intimate area), the permeability of the volumes is designed according to the level of privacy of the enclosures.
The space contained in the public area loses its materiality to the outside of the property generating a constant dialogue with the landscape. From within the boundaries of the space, they extend outside the house. “The house is part of the countryside and the countryside is part of the home”, intensifying the spatial fluidity to the fullest. The construction is adapted to the conditions of the place, looking for the best views and orientations, it expands its limits in public spaces and ensures privacy in the private ones.
Both volumes were designed with a different structural system and different height, the intimate area has load bearing partitions, and the public area was designed with an open floor plan with ribbed slabs and slender metal posts. Over the public area, the house features an open terrace that allows panoramic views of the city and the countryside.
Taking advantage of the natural slope of the land, the house is located in the highest part, favoring spectacular views. The access to the house is determined based on platforms and stairways creating a path that connects the different exterior spaces of the house: a place for social events, an area for campfires and terraces for the public area and intimate area.
In this project we use materials in harmony with the environment looking to avoid affecting the image of the site. Natural stone, exposed and rusted concrete, wood and steel make up the materiality of the house discreetly and in balance with the environment.

Photos by: Oscar Hernández


  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos
  • Casa La Tomatina Plastik Arquitectos

Sponsor

Sponsor

  • 11 Boxes

    11 Boxes

    In order to maximize space of the site, a simple construction method was chosen. Eleven steel frame boxes are formed using steel angles and used as the main structure, while extern...

  • Residence of Daisen

    Residence of Daisen

    This is a guest house located in the forest of Daisen piedmont, Yonago City, Tottori Prefecture. The house site is situated in the midst of abundant cherry and pine trees, standing...

  • Casa Camino

    Casa Camino

    The house resides in an splendid semi-arid climate plot of 2,200 m2 at an elevation of 1,450 m above sea level. The climate zone has maximun temperatures above 38° C and lows reac...

  • Beautiful Secluded Home in Costa Rica

    Beautiful Secluded Home i..

    ISEAMI concept eradicates in the education and awareness of its occupants and its community, that will be capable to learn about sustainable living thru its spatial living. The hou...

  • The Invisible Bridge

    The Invisible Bridge

    People often attempt the improbable of walking on water. We have often walked underwater in a pool or ocean, but to walk below water without getting wet or wearing a diving suit wa...

  • Villas Suluwilo on Vamizi Island

    Villas Suluwilo on Vamizi..

    The use of simple linear plan forms, broken up into pavilions to accommodate the natural vegetation and site features dominate the layout. While the living courtyards, solid clay w...

  • Villa Topoject

    Villa Topoject

    The house is located in a small valley in a mountainous area near Seoul, Korea. While the valley slopes upward, series of houses intermittently continue facing a 3 meter wide road....

  • Box House

    Box House

    Box house is a conceptual project that experiments with a new way to occupation of the space and form.
    It was born under the concept of pool house; which contains two bedroo...

  • Bal Residence

    Bal Residence

    This project is an addition to and remodel of an existing mid century ranch house.  It was designed for a retired couple, who desired a single-story home with open, accessible spa...

  • House Y

    House Y

    House Y has been completed by Ohad Yehieli in Tel Aviv, Israel. This contemporary home is considered as one of the narrowest houses in the city. House Y by Oha...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.