Casa Lucernas

by 01Arq
Casa Lucernas 01Arq

The house is located in Catemito Lucarnitas, 20 km south of Santiago in Chile’s central valley, on flat land at the foot of Cerro Chena, from which you have a variety of views both far and near.
The program is divided into two areas, private and public rooms, living, dining and services. The strategy poses a volume on one level that solves the linear program, allowing all precincts have Cerro Chena view and facing north.
To make even more dramatic close views, and distant relationship with the landscape, the initial volume is extruded volumes in the vertical plane, forming skylights at key points, either by overlooking or entries specific points of light, generating double heights and visual tension to the landscape.
Similarly, extruded volumes in the horizontal plane, forming intermediate spaces such as terraces, also as access programs, and service garage.
The location of windows and skylights, also reflects the need to create cross ventilation, maintaining pleasant temperatures during the summer months.
The materiality of the project is reinforced masonry, material characteristic of the area. As finishing, stucco and painted in dark gray exterior, which contrasts with the white aluminum profiles used on glass skylights and windows, and the interior of the house which is also white.
The plant aims to have maximum flexibility in the public program. The enclosures can form a single space when the sliding door that separates the kitchen from the dining room is open, hiding the wall that delimits the terrace.
Best Of

Photos by: Aryeh Kornfeld

  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq
  • Casa Lucernas 01Arq

Sponsor

Sponsor

  • Ironwood Estate Remodel

    Ironwood Estate Remodel

    The homes new owners desired to transform and update the sprawling desert prairie style home and redefine its character into an open, light filled, sophisticated contemporary resid...

  • Doria

    Doria

    Doria is a private resience located in Turin, Italy. Designed by Fabio Fantolino, it is sleek and elegant, with a high degree of sophistication. Photos courtesy of...

  • The North Beach House

    The North Beach House

    The design brief called for a very low-impact, easy to maintain summer home that provides necessary programmatic functions with minimum distractions from the land and the view. The...

  • Modern Infill House

    Modern Infill House

    Elaine Cecconi of architectural firm Cecconi Simone Inc. found inspiration in the utilitarian lines of warehouses and factories to design this modern infill residence known as 6a B...

  • Io the bookcase

    Io the bookcase

    Io is a bookcase that gives an organic three-dimensional effect in space. It achieves a sculptural expression through simple means and in an unbound way it breaks with the ordinary...

  • Kilrenney House

    Kilrenney House

    Nestled in the heart of Cheviot Hills, this house on Kilrenney Avenue sits deftly on its hillside site. IKONIKO partnered with the builder Becker General Contractors to develop thi...

  • Sky Box Apartment

    Sky Box Apartment

    This Sky Box Apartment was designed by Centric Design Group, and is located in the Netherlands. The property boasts a vast terrace which looks out into the surrounding piers. ...

  • SWYP: See What You Print

    SWYP: See What You Print

    Consumer pressure is still a complicated and painful experience. Artefact Group created "See What You Print". A printer that is as simple as its name.

  • Lake Union Float Home

    Lake Union Float Home

    The float was constructed in Vancouver, BC, and all structural connections had to be located beforehand. The float was moved down to the ship repair yards adjacent Gasworks Park an...

  • Container House

    Container House

    Two San Francisco art and travel addicts overhauled a loft and customized a pair of shipping containers to accommodate their collection and reflect their passions.