Casa Mirador

by Matias Zegers
Casa Mirador Matias Zegers

At first glance, the pavilion displays an ambiguous form of vernacular construction and a deliberate modern building.
Settled in Casablanca Valley sitting on top of a hill, surrounded by vineyards and crowned by an old twisted mesquite tree, the building adopts the solemnity of an ancient settlement.
Two massive  raw volumes are set apart by an equivalent vacant volume.  The roof, a monolithic pyramidal shape, is carefully placed on top of the layered concrete walls, connecting both massive bodies.
The large terrace where the old mesquite tree stands is exposed to the vast and limitless views to the valley. An ellipse of stones and flowers delimit the near landscape where three concrete platforms emerges geometrically.
The rooms are organized in a sequence of  contrasting spaces, each one offering different experiences and qualities of light.
The narrow entry patio, shaded by the tall walls, frames dramatic views to the sky. Moved by a soft wind, a light veil of water shimmers over a black concrete block .
The living space is subtly illuminated and intimate. A wide panoramic window frames the view to the vineyards.
Two wooden doors lead to the light flooded wine tasting room. A 6m cypress slab lies in front of floor to ceiling glazing which fuses the edge between in and out. The glass exposes the old contorted mesquite tree, like a relic in a museum display.
Perhaps the most expressive element is the sharp edged concrete slab which makes the roof seems like a weightless plate.
The last room to the east is the quincho, a walled patio with an olive tree in the center. A notch in the corner exposes the landscape and the distant city beyond the massive walls
To the south, the kitchen, a space the same size of the dining room has been pushed into the hill with a singular view to the vines below.
The concrete was made on site in small quantities, only enough to pour the footprint of each volume incrementally.  When completed, the walls reveal the impact of the different weather conditions through out the construction process.  
The result is a layered, with light variations in color and texture, derived from a hand crafted process.

Photos by: Cristobal Palma

  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers
  • Casa Mirador Matias Zegers

Sponsor

Sponsor

  • Fraser Residence

    Fraser Residence

    Juxtaposed volumes define the exterior appearance of this modern home while interweaving special volumes define the expansive interior. A generous transparency floods the living sp...

  • The Petit Chateau, a Luxury Ski Chalet

    The Petit Chateau, a Luxu..

    Completed in summer 2010, Chalet le Petit Chateau is one of the most fantastic "ski in, ski out" chalets in Courchevel, one of the most popular ski resorts in the French Alps. The ...

  • Casa Larraguibel Rubio

    Casa Larraguibel Rubio

    Santiago-based architecture studio Jorge Figueroa & Asociados has designed the Casa Larraguibel Rubio project. This 6,243 square foot contemporary home is located in Santiago, Chi...

  • Studio Apartment

    Studio Apartment

    The idea of redevelopment standard studio apartment with total area of 56 square meters (602 square feet) is to combine the kitchen and living room into one multifunctional space. ...

  • Westgate Residence

    Westgate Residence

    Description from the architects: The Westgate Residence is a renovation of a 1948 house located in Brentwood, CA where the objective was to architecturally update the building thro...

  • Loft in NOHO

    Loft in NOHO

    Loft in NOHO by JENDRETZKI has been completed in New York City, United States. The loft was completed in 2012 and features 3,003 square feet of living space. Fl...

  • Suburbia wall storage

    Suburbia wall storage

    Suburbia is Note:s first collaboration with the Italian producer Description from the designer: First collaboration with the Italian producer Seletti. With inspiration from the ico...

  • The Japanese “With” from LOOP Studio

    The Japanese “With” f..

    This is the latest piece of high-architecture from LOOP studio. The house is called “With” and it is located in a rural area in Gunma, Japan, far away from the noise and insani...

  • Esuoh House

    Esuoh House

    We want you to re-invent the Yallingup holiday house, create a retreat from the everyday, a destination in itself, a getaway where you can watch a movie under the stars or sun your...

  • Writing Studio

    Writing Studio

    This building was commissioned as a library and writing studio for a historian. The site is approached on foot through a stand of trees. There is no drive. The library sits at the ...