Casa Tiburtina

by CAFElab
Casa Tiburtina CAFElab

The 60’s original layout, elegant but unsuited to the needs of new buyers, a young family with young children has been completely redesigned by the architects Emanuela Carratoni and Fabio Cipriano of CAFElab Studio. Guided by the original plan, they have made a new articulated layout around a bold diagonal directrix.
Memory of the original style
The architects have had special care to keep the memory of the original style with a careful choice of coating materials and their application, to integrate them harmoniously with the existing ones.
From a functional point of view, they have obtained a bright and open living area and a cozy and well-defined sleeping area, managing to put in a little more than 100 square meters a third bathroom and a walk-in closet in the master bedroom. The original form was of great help and inspiration; wood, marble and concrete dialogue with original shapes and decorations, creating bright interiors with a great charm.
The living area
In the living area , the original marble floor breccia was recovered and supplemented with a paving oak strips mounted plug and inlays obtained by recovering the original marble. The pillar , treated with a coating that recalls the style of the period, the finished concrete, divided entry and residence.
In the entrance area, the wood floor and the volume of the ceiling define both visually and physically the path that leads to the rest of the house.
The kitchen
The kitchen is inserted as a separate volume in the living area in an extremely formal way: an open wedge that splits but at the same time puts in direct communication the two environments.
The guest bedroom
The service entrance leads to a study / guest room, which is completely independent but still in communication with the rest of the house; the small bathroom is a game of multicolored metro tiles (Ceramica Vogue).
Color, color and more color
The same metro tiles, this time white coloured, make the master bathroom very bright. In the niches, the custom mosaic designs (Ceramica Vogue) remind the first computer games, a way to make a fun bath time, perfect for a young family! In the children’s rooms there is an explosion of color on the walls, in the shades of periwinkle and fuchsia.
The master bedroom
The master bedroom has an impressive octagonal shape.
The bed is in a central position and, behind it, there is a walk-in closet hidden by a separator that follows the direction chosen as a directrix throughout the apartment.
A glass wall, that reproduces the White Center ( yellow , pink and lavander on rose ) by Mark Rothko, separates the bedroom from the bathroom shower.
Here, the bright colors are declined in shades of sea with a mosaic glass tiles, suitable for coating the irregular arrangement of the walls.
The intense colors are lightened by the use of white suspended sanitary and silver shades of glass sink , creating an intimate and relaxing atmosphere.

Photos courtesy of CAFElab

  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab
  • Casa Tiburtina CAFElab

Sponsor

Sponsor

  • Sagaponack

    Sagaponack

    Located between the Atlantic Ocean and a freshwater pond, this residence is for an adventurous couple and their four sons. They wanted a house for their large family and numerous g...

  • Alvarez Beach House

    Alvarez Beach House

    Alvarez Beach House is located on a cliff of Playa Misterio, a gated beach community 117 Km. south of Lima. With vehicular and pedestrian access at approximately 50 meters over sea...

  • Teahouse in the garden

    Teahouse in the garden

    Czech studio A1 Architects has designed a small Teahouse in a garden located at the foot of the hill dividing Hloubetin and Aloisov in Prague. The teahouse serves as a place for ga...

  • Stacking Green

    Stacking Green

    Whoever wanders around Saigon, a chaotic city with the highest density of population in the world, can easily find flower-pots crampped and displayed here and there all around the ...

  • Mount Pleasant Residence

    Mount Pleasant Residence

    The client is an enthusiastic entertainer with 3 young boys, so their accommodation brief was fairly generic.The site slopes roughly 3 meters to the river side and therefore facili...

  • Cocoon shelving system

    Cocoon shelving system

    Cocoon is a creative shelving system created by Italian designer Paola Novone for Ideal Form Team. The frame of the shelves is made of curved plywood with a Wenge or white ribbed e...

  • Audi Shark

    Audi Shark

    The Audi Shark will be the perfect car of the future. That’s why The Shark has been designed both with the future techonology and today’s conditions. The Shark shows difference...

  • Burton Residence

    Burton Residence

    This vacation home is set on the crest of a grassy knoll on a 160-acre site in Mendocino County. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the property by siting t...

  • Starr Residence

    Starr Residence

    The design of this house at Bondi Beach centres on maximising space within strict height and bulk controls while taking advantage of available views, light and breezes. Arising fro...

  • Via delle Orfane

    Via delle Orfane

    This chic apartment is located on the Via delle Orfane in Turin, Italy. It was completed by CON3STUDIO in 2012. Floor Plan Photos courtesy of CON3STUDIO

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.