Casa nel Bosco di Ulivi

by Luca Zanaroli
Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli

The land on which it should have been made the new building was and still is full of beautiful olive trees. The intention of the designer was to maintain the integrity of the perception of the place without changing the natural look with explants or movement and not to alter the color effect of the whole.
To achieve this it was therefore necessary to obtain a proper landscaping of the building: the choice of its location was important (it was explanted or moving a single tree to build the new building), but not crucial to a harmonious relationship with the environment .
To reduce the impact of the new building, the designer also spoke volumes and materials. On the one hand working to decomposition and subtraction by disassembling the volume into several blocks corresponding also to the functional spaces of the house (both internal and external) then re-assembled so as to obtain both their optimal use that the overall ratio between the masses.
On the other characterizing the individual parts of the building with traditional materials and local (literally found at the site) as the stones obtained from the excavations to build the swimming pool then used to coat the exterior walls of the building, with white lime plaster to define simple volumes and minimal living spaces both internally and externally.
A sort of box in the box where the outer shell which also serves as the link between the context (the stones were deliberately left “dirty” the land from which they were extracted) encloses a volume and the contemporary language which, however, does not close itself but seeks dialogue with its surroundings through large windows and views of the countryside enhancing the specific character of the landscape through the full integration and fusion of the interior with the exterior.
The stone walls laid dry as the local tradition of the walls that surround the fields also play a thermo-regulatory function of the building. The mass and the air gap between the stones are in fact a good layer of insulation for the sunny parts of the building facing south and west influencing effectively in the gradient temperature and humidity and environmental comfort of living spaces.
The materials used are all natural and locally sourced as the stone of Cursi for external flooring wood for the solarium pool cement mortars based on lime plaster for interior floors and walls of the bathrooms.

Photos by: Chiara Cadeddu

  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli
  • Casa nel Bosco di Ulivi Luca Zanaroli

Sponsor

Sponsor

  • Spa House

    Spa House

    Building: A multi-functional building with residential, recreational and spa facilities, annexed to a larger residence.
    Spa House: Mountainside home integrated into its powe...

  • Urban Lab

    Urban Lab

    Those who appreciate the variety and the character of old industrial cities of the past -now grown into burgeoning centres full of glossy buildings, may feel heartened to know that...

  • Hotel Portago Urban

    Hotel Portago Urban

    Spanish studio ILMIODESIGN has designed the interior of the new Hotel Portago Urban located in Granada, Spain. Photos by: Alfonso Acedo

  • Casa La Punta

    Casa La Punta

    Located in La Riviera Nayarit – Punta Mita, Mexico, the commission consists of a rest house for an unusual couple, so the house should stay away from stereotypes of regionalist d...

  • Boaçava House

    Boaçava House

    Boaçava House was developed from an adaptations of its original design with a boost of the outdoor/indoor relationship. Supported by 4 columns only, the house rises up from the gr...

  • Lakeside Villa in Danderyd

    Lakeside Villa in Dandery..

    Rahel Belatchew Lerdell, principal of Stockholm-based studio Belatchew Arkitekter, renovated this 5,382 square foot lakeside villa designed by Hambo Nielsen in 1967. It is located ...

  • Tile House

    Tile House

    Complete refurbishment of a house in Costa Brava. Located in an old building, the proposal aims to transform the intricate original distribution in a clean space by creating a “t...

  • The Modernatique Chair

    The Modernatique Chair

    The Modernatique Chair is a chair set designed by Korean designer Cho Hyung Suk.
    The collection was showcased for the first time at the Korea Design Festival 2010 in Seoul, ...

  • Studio Apartment

    Studio Apartment

    The idea of redevelopment standard studio apartment with total area of 56 square meters (602 square feet) is to combine the kitchen and living room into one multifunctional space. ...

  • Lucky Shophouse

    Lucky Shophouse

    An old shophouse. A Joo Chiat Client. The passion to retain the charms of a historical place in Singapore. This shophouse is located along Joo Chiat Place, in a conservation shopho...