Chateau d’Eau: Water Tower Conversion

by Bham Design Studio
Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio

In a small terrain of 16m width by 20m long in the middle of a flat Belgian landscape, raises a 30m high water tower built between 1938 and 1941 for and by the village of Steenokkerzeel. It has been in service until the beginning of the nineties and was used by the Nazis during the 2nd world war as a “tour de guet”.
In 2004 a procedure was filled to protect and preserve the building witch the Royal commission for the protection and preservation of monuments and sites accepted.
The exterior of the tower was fully renovated to its initial state. Damaged concrete columns were repaired and painted, brick joints were completely removed and replaced and the windows in the floor top were enlarged.
The works for a complete renovation and conversion into a single family house started in 2008.
The Program
The program foresees two distinct profiles of users. The private and main user is the client, a couple living at the tower daily. Once or twice a month, part of the building is rented for very exclusive events targeting management people looking for a place to make workshops, high profile companies that seek a unique place to meet top clients near by the airport. Every room is equipped with the latest IT technology, domotics and the possibility to install projectors virtually anywhere on the top floor.

Interior Architecture
The preservation of existing concrete elements such as the main water conduct, concrete ceilings, concrete stairs and the 250.000 liters concrete water basin were essential to preserve the strong identity of the building.
Every visible concrete element inside was painted in dark grey in order to mark the old from the new. This choice works in both ways since it makes the contrast created makes both bright and dark stand out.

0. Main entrance & garage (2 cars).
1. Technical room, storage and utility.
2. Guest room & office An envelope inside the envelope. The combination of vertical and horizontal wengé surfaces delineates the guest’s bedroom area with its own bathroom.
3. Bathroom A central 4.5 meter high shower was created in the bathroom in order to maximize the water flow experience. Black tainted glass walls surround the walk in shower increasing the sense of intimacy. Textile as visual separation from the cupboards was introduced to create a balance with the other “hard” materials and enhance the room’s acoustics.
4. Bedroom This circular room with a dome ceiling hosts a revolving stairs leading to the upper floor and a full monolithic mirror dressing witch reflects the surroundings and gradually disappears. Wengé wood flooring contrasts with the cold nature of the mirror surfaces. Light reflection on the wood bounces providing warm reddish tones on the walls.
5. Living room, kitchen and dining room Impressive by its circular shape and large surface, the top floor affords some incredible vistas to the airplanes landing on the national airport just a quarter of a kilometer away. The elevator block integrates a rest room, a library, the cat house and a cloak room. Above the sculptural kitchen furniture, a steel bridge takes you to the terrace.
6. Panoramic terrace The terrace provides a full panoramic view and is equipped with raised IPE wood flooring and a shower.”

Source: ArchDaily

  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio
  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion Bham Design Studio

Sponsor

Sponsor

  • Aguas Claras House

    Aguas Claras House

    The house is inserted in the terrain taking advantage of the panoramic views and topography.
    A perpendicular slope towards the sights and the main volume define two levels w...

  • Maison Leguay Near Paris

    Maison Leguay Near Paris

    In order to preserve the character of this classic brick-and-stone suburban house while doubling its surface area, we decided to duplicate it by adding two side blocks, two ‘clon...

  • Itahye Residence

    Itahye Residence

    Designed to be located in a suburb in the city of Santana do Parnaíba, in the state of São Paulo, the development of the project for this home was possible thanks to the collabor...

  • Apartment

    Apartment

    Existing site was an old sea facing apartment with private backyard facing the sea. The existing structure needed a lot of repair. The high walls of existing structure did not suff...

  • Porto Salvo

    Porto Salvo

    This renovation of a building from the 18th century  is one of the few examples of architecture survived at the 1908’s earthquake in Messina, Sicily. The new project  preserve...

  • Casa 8

    Casa 8

    Located in a residential neighborhood in Brasilia, Brazil, the “House 8″ is a family residence that offers the simplicity of architecture through the choice of materials with a...

  • 737 Park Avenue

    737 Park Avenue

    Just steps from Central Park, the main shopping district, and many of the city’s finest restaurants and Manhattan’s historic museum mile stands 737 PARK AVENUE.
    Built in...

  • House N

    House N

    Built in 1938, this Noordwijk seaside villa was originally the holiday home of a concrete factory owner. Battered and blustered by the salty sea weather over the decades, the house...

  • Scandinavian Design: The Home of Morten Bo Jensen

    Scandinavian Design: The ..

    The Apartment & the inhabitants
    Chief designer in Vipp, Morten Bo Jensen, has settled down in a private space that reflects how he works professionally. Together with his gi...

  • Slice shelf

    Slice shelf

    What would a shelving system look like if playful customization was its main Objective ? This question urged the Danish design studio KiBiSi to design SLICE – an architectural re...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.