Chopstick Stool

by Ryan Horsman and Jason Dembski
Chopstick Stool Ryan Horsman and Jason Dembski

Description from the designer: Ryan Horsman and I developed the Chopstick/Steamer Stool as part of a summer abroad program at B.A.S.E. Beijing with support from founders Robert Mangurian and Mary-Ann Ray. The goal of this particular project—taking cues from Chinese culture and its ability to make excess/waste useful—was to (re)use everyday Chinese items in new ways. The Chopstick/Steamer Stool takes traditional bamboo steamers, thousands of disposable chopsticks and simple cushioning material, and combines them into a piece furniture.

The stool uses six bamboo steamers stacked vertically and bound. Peaking out of the top steamer is thousands of disposable chopstick—accumulated in less than a year by a ‘one child policy’ family—packed together and standing on end. Serving as a middleman between the steamers and the chopsticks is a basic cushion. Although foam is ideal, the cushion could be made of anything from an old rickshaw seat to a pile of rags. The cushion allows the chopsticks to move independently under pressure and prevents them from falling through the steamer racks. When combined in this way, these fundamental Chinese items form a deceptively comfortable stool which can reasonably be made without spending a single yuan.

Sponsor

Sponsor

  • Anish Amin House

    Anish Amin House

    Tropical living is all about blurring the boundaries of indoor and outdoor allowing the inhabitant to use both spaces exclusively as well as in conjunction.
    The house is con...

  • Lookout House

    Lookout House

    Clients chose to retain the eccentric 1979 structure of the property and commissioned a gut renovation and extension.
    The original pyramid form of the house, which is center...

  • Hanging Clock

    Hanging Clock

    Canadian designer Lukas Peet has designed the “Hanging Clock”. In designer’s words, “A Clock made from a solid piece of maple which hangs from a rope that sits in the groov...

  • Tangga House

    Tangga House

    The house is a contemporary interpretation of a traditional courtyard house, laid out around a central green courtyard with a double height stair and entry area forming the focal p...

  • Screen House

    Screen House

    The project brief was to add a new floor to an existing 1954 bungalow, which is situated in a post war suburban neighbourhood in the city of New Westminster, BC.
    The neighbo...

  • Ecologia Montreal

    Ecologia Montreal

    The owner, Sabine Karsenti, with the collaboration of the Ecologia Foundation and her designer Gervais Fortin, had the objective to reduce to a minimum her ecological footprint by ...

  • Santa Monica Canyon Residence

    Santa Monica Canyon Resid..

    This residence is nestled into a down-sloping hillside property in little Santa Monica Canyon. A path descends into and impromptu, landscaped amphitheater along a path that bends, ...

  • Agua House

    Agua House

    The site is 2.000sq. meters (21,530 sq ft), facing the Northeast, looking at the Canal Arias river., in the suburbs of Buenos Aires. It has 450sq meters (4,840 sq ft) and it is des...

  • Redcliffe Gardens

    Redcliffe Gardens

    This stunning apartment was created by Ardesia Design, and it is located on Redcliffe Gardens, a major street in the Kensington area of London, England. The interior mixes antique ...

  • Mill Valley Hillside

    Mill Valley Hillside

    Type of Project
    The Mill Valley Hillside project is a residence for three generations, in two separate dwellings, under one green roof. It brings the grandparents closer to ...