Chosun Residence

by Kevin Vallely
Chosun Residence Kevin Vallely

Situated on the south facing slopes of Vancouver’s north shore mountains, the Chosun residence pays homage to the tenets of modern architecture while incorporating distinctly regional elements of exposed wood and timber to create a clean, contemporary West Coast esthetic.
The three-level home has its basement strategically located below grade to maximize buildable floor area while still displaying a modest footprint to the surrounding neighborhood. The home is laid out on a simple open plan principle with the key day-to-day activity areas of kitchen, living and dining nestled around a large bluestone chimney – a primary vertical element that visually anchors the building to the site and constitutes the heart of the home.
The roof of the main floor is composed of a tongue and groove fir deck supported by exposed 3×10 Douglas Fir rafters and extends itself outwards into the surrounding landscape. Large planes of floor-to-ceiling glass capture views of ocean and mountains to the south and allow for a seamless integration between the interior and exterior space.
A large single sloped metal roof with exposed fir deck and deep glulam beams mirrors the slope of the site and covers much of the second level. A skylight running the near full width of the roof illuminates an open tread wood stair and its wood-lattice dividing wall below.
The home is built with both post and beam and traditional 2”x6” wood frame construction. Paired steel channel beams and columns are left exposed – as are wood rafters and beams – illustrating a belief that the ‘bones’ of a building can often be the most beautiful and expressive part of it.
The Chosun residence represents a regional adaptation to a modern esthetic that allows it to straddle the seemingly incongruous worlds of a big city metropolis and rugged mountain landscape.

Photos by: Peter Powles and Kevin Vallely

  • Chosun Residence Kevin Vallely
  • Chosun Residence Kevin Vallely
  • Chosun Residence Kevin Vallely
  • Chosun Residence Kevin Vallely
  • Chosun Residence Kevin Vallely
  • Chosun Residence Kevin Vallely
  • Chosun Residence Kevin Vallely
  • Chosun Residence Kevin Vallely
  • Chosun Residence Kevin Vallely
  • Chosun Residence Kevin Vallely
  • Chosun Residence Kevin Vallely

Sponsor

Sponsor

  • House in Belas

    House in Belas

    CHP Arquitectos created this 2012 project for a client in 2715-311 Belas, Portugal. The house is a contemporary take on the traditional Portuguese residence and has been compartmen...

  • Energy Efficient Contemporary Home

    Energy Efficient Contempo..

    This 5,981 square foot two-story residence for sale at the time of writing for $2.2 million is located in the Alta Vista Park community in Phoenix, Arizona. Built in 2005, the four...

  • Ecologia Montreal

    Ecologia Montreal

    The owner, Sabine Karsenti, with the collaboration of the Ecologia Foundation and her designer Gervais Fortin, had the objective to reduce to a minimum her ecological footprint by ...

  • Seacombe Grove House

    Seacombe Grove House

    The siting response for this project was to have neither a front or back garden, but rather a continuous green outdoor space around the building.
    This space is visually and ...

  • JustK House

    JustK House

    Site and commission
    This 365 sqm site is located in Tübingen; on a south-facing slope with a view over the city and of Tübingen castle. The 1960s development plan stipulat...

  • 360 Winnett House

    360 Winnett House

    Altius Architecture has completed the Winnett House project, a new three bedroom residence on a challenging urban site. This 2,370 square foot single family home is located in Toro...

  • Elenko Residence

    Elenko Residence

    Located on the shores of Osoyoos Lake in British Columbia, Canada, this single-family residence was designed to suit the owner’s recreational lifestyle amid the natural setting o...

  • Piampiano Residence

    Piampiano Residence

    An existing assembly of disparate structures within a narrow site and wedged between a steep embankment and the rivers edge offered a curious challenge. Per Pitkin County regulatio...

  • Zephyros Villa

    Zephyros Villa

    ”The shadow of your project is captured in the landscape, so you must first hearken it” said Renzo Piano.
    From the early stages of the elaboration of the sketches we had...

  • Villa Sapi

    Villa Sapi

    Description: Canadian architect David Lombardi’s concept of ‘Function over Form’ leaves Villa Sapi’s guests with a sense of discovery and surprise at every twist and turn, ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.