Clearview Residence

by Altius Architecture
Clearview Residence Altius Architecture

Designed for a local artist to enjoy, this residence is located just south of Collingwood, in the heart of the Clearview area. A broad selection of sustainable technologies, including a geothermal lake loop and green house set this project apart from others in the area. The building itself draws inspiration from a number of intimate relationships and views, both through the adjacent woodland, as well as across the nearby pond.
The buildings programme is pretty extensive and with the clients desire to maintain the majority of this over one level the design team were particularly aware of the need to integrate the building into its surroundings in a subtle manor. Consequently this quickly became one of our main focuses and thus gave the scheme real direction, as we sought to arrange each space appropriately within the overall layout so to take advantage of the site and its beauty as well as to make sure that the building was as user friendly and functional as possible.
Materials
The material palette was of particular importance as it was paramount that the building became steeped within its surroundings, and so we chose to pursue a selection of materials that would reflect the nature of adjacent landscape and in particular its seasonally changing colours and textures. True to this we incorporated the ever evolving characteristics of corten steel, the earthy tones of a deep grey/blue ‘Cape Cod’ pre-finished wood siding, as well as other products like slate and ipe wood decking.
Sustainability Features:

Program and Spatial Optimization.
Integration with the ‘Natural Assets’ of your Site and Terrain.
Site Specific View and Vista Optimization.
Passive Solar Heating.
Natural Ventilation and Passive Cooling.
Natural Daylighting.
High Performance Envelope Design.
Material Optimization and Modular Design.
Renewable Materials and Finishes.
Indoor Air Quality (IAQ) and Non-toxic Materials and Finishes.
Advanced Geothermal Systems.
Radiant Heating.
Heat Recovery Ventilation.
Low Energy Lighting & Appliances.
Water Conserving Appliances & Fixtures.

A whole host of other green strategies have been incorporated, including a low-impact horizontal lake loop geothermal heating system, a green house with a grey water recycling system, deliberate solar orientation, low-flow plumbing fixtures, and local materials.

Photos courtesy of Altius Architecture

  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture
  • Clearview Residence Altius Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Villa 1

    Villa 1

    Villa 1 was the first commission for Powerhouse Company, two months after its founding in May 2005. Set in a clearing in a large pine forest, the program of Villa 1 is oriented opt...

  • Chosun Residence

    Chosun Residence

    Situated on the south facing slopes of Vancouver’s north shore mountains, the Chosun residence pays homage to the tenets of modern architecture while incorporating distinctly reg...

  • Visualizations

    Visualizations

    The following is a collection of visualizations created by Triple D Visuals. They envision sophisticated residences with elegant juxtapositions of textures and materials coming tog...

  • Eco Friendly Retreat in Ontario

    Eco Friendly Retreat in O..

    Set on the Cliffside of a much-cherished lake, this cottage seeks to enhance the extraordinary surrounding scenery through the thoughtful integration of building elements with the ...

  • Splendid Triplex Apartment over the Water in Sweden

    Splendid Triplex Apartmen..

    This 2,228 square foot triplex apartment is part of Gåshaga Pier, one of the most exclusive family housing projects in Sweden designed in 2001 by Sandellsandberg Architects. Situa...

  • Maximum Garden House

    Maximum Garden House

    The client wanted a house where they could keep an eye on their 2 kids without the need to be in the same space. Loos’s Raumplan, somehow, came to mind.
    We were also looki...

  • Miranova Penthouse

    Miranova Penthouse

    A 100-foot long wedge shaped triangular skylight releases the roof to the sky and floods the interior with natural light, balancing the two-story glass perimeter walls, and adding ...

  • Scout treehouse

    Scout treehouse

    This project was a cooperation of the city of Wolfsburg and the local scout organization VCP Wolfsburg. It was built by a group of scouts. The scout treehouse serves as a meeting a...

  • House MM

    House MM

    This villa is laid out on a single floor and is characterized by a large wholly transparent volume which unites two apparently distinct bodies, one for the living area and the othe...

  • Residence  Possum Trot

    Residence Possum Trot

    A new home has finished construction in the diverse and historic Tarrytown neighborhood. Possum Trot, at 2,500 square feet, is a modest urban home designed specifically for the nee...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.