Coburn Residence

by Harris Butt Architecture
Coburn Residence Harris Butt Architecture

This large house is situated on a promontory overlooking Lake Wakatipu to the west, with the Remarkables to the east and Peninsula Hill to the north – hiding Coronet Peak. In the fore ground are rolling tussock covered hills and the manicured fairways of the Jacks Point Golf Course.
The house is approached down a long lane from the east with the Remarkables at your back and Lake Wakatipu at your front. The entry gallery is aligned on this axis linking these two dominant features.
To the north of the gallery is the living area – essentially two very large rooms – the living room and the kitchen/dining/family room. These open onto an extensive patio area with lap pool/sauna/plunge pool.
Approximately half way down the central gallery a tee junction occurs – this secondary access links to the master bedroom area (to the west), the guest bedroom wing (to the east) with a stair/lift down to the basement garage.
The master bedroom area looks out over Lake Wakatipu whilst the guest rooms focus on the Remarkables. The form of the house is very simple in its concept. It is made up of three parts – the living wing (a rectangular form), the bedroom area (a square shape) and the linear gallery.
The scale of the house was determined by the accommodation requirements with the local planning/design rules dramatically affecting the form and finish.
The overall concept is based on “honest” architecture – crisp, clean lines devoid of decoration, constructed from material extracted from the site and sourced from the region as far as possible. The deep recesses to the windows accentuate the solid construction of the building giving a sense of permanence and connecting with the historic buildings of the region as well as the landscape.

Photos by: Simon Devitt

  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture
  • Coburn Residence Harris Butt Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Contemporary Addition Designed

    Contemporary Addition Des..

    The core idea for this house was a room in the garden. A large brief for a small site provided the genesis of a concept that would set as it’s premise an idea of openness and the...

  • Clearview Residence

    Clearview Residence

    Designed for a local artist to enjoy, this residence is located just south of Collingwood, in the heart of the Clearview area. A broad selection of sustainable technologies, includ...

  • Residencia P.M.

    Residencia P.M.

    Residencia P.M. is a home located in Londrina, Brazil. It was designed by Spagnuolo Arquitetura. Photos by: R.R.Rufino

  • Villa Sapi

    Villa Sapi

    Description: Canadian architect David Lombardi’s concept of ‘Function over Form’ leaves Villa Sapi’s guests with a sense of discovery and surprise at every twist and turn, ...

  • Falcon’s Nest Penthouse

    Falcon’s Nest Penthouse

    APK-STUDIO designed this minimalist interior for the penthouse apartment of the Falcon's Nest luxury apartment complex located in Moscow, Russia. Photos courtes...

  • Box House

    Box House

    Box house is a conceptual project that experiments with a new way to occupation of the space and form.
    It was born under the concept of pool house; which contains two bedroo...

  • Hilltop House

    Hilltop House

    Located on the edge of Thailand’s largest national park, Kaoyai National Park, the design for the Hilltop House revolved around the rocky and forested landscape. Hilltop House is...

  • Torquay House

    Torquay House

    This project attempts to challenge our traditional notions of how buildings can exist both in a coastal environment and in this case also the context of an emerging built form and ...

  • Attic with a view of the Rooftops

    Attic with a view of the ..

    A picturesque property from the 1600s in the Old Town neighborhood, culture forms the basis of this magnificent accommodation totaling 112 sq m (1205 sq ft). The view over the old ...

  • American Standards Lamp

    American Standards Lamp

    For better or worse, construction materials, methods, and dimensions are quite homogenized in the United States. From the 2×4 wall studs to the cheap light switches, it seems that...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.