Contemporary Addition Designed

by MCK Architects
Contemporary Addition Designed MCK Architects

The core idea for this house was a room in the garden. A large brief for a small site provided the genesis of a concept that would set as it’s premise an idea of openness and the removal of division and barrier. Spaces would flow and extend and connect with a seamless interaction in the horizontal and vertical direction. Most importantly the interior would extend into and become part of the garden, as would the garden become part of the interior. an early vision in the conceptual stage was one of a room sitting amongst lush plants and trees with the walls of the garden being the walls of the room.
We maintained this vision and worked very closely with client, landscape architect and structural engineer to arrive at the desired result. half of the client(s) was a builder with a great understanding and passion for detail who became integral to the resolution of many a detail and feature that would meet the vision. Full height frameless glass sliding doors custom designed and engineered by the client’s preferred window manufacturer is one example of how there was a common goal.

Similarly, the structural engineering is a close alliance delivering a concrete superstructure that defies gravity providing an uninterrupted passage between living room and landscape. Close discussion between client, engineer, architect and concretor’s delivered a cost effective and time efficient construction process.
Further to the above and central to the evolution of the design was the relationship and conversation between new and old, between the heritage character of the existing cottage and the introduced concrete and glass structure. The cottage and it’s street prescence is maintained and refurbished. as one moves from front door to rear a mixing of the individual languages takes place at a mid transition zone where cornice meets frameless glass and timber skirting meets off form concrete stair.
On the street the first floor addition is setback beyond the ridge line respectful and sympathetic while at the same time proudly stating, yes, I am a modern addition, a contemporary style, using current technology and environmentally responsive. The house sits in a conservation area adjacent a heritage item. The choice of timber shake cladding is a direct response to this context.

To the rear of the site the ‘new’ is viewed from a laneway, again robust and proud, but still of a scale that is in keeping with the neighbouring. The shake cladding becomes concrete frame and cedar louvres continuing a theme but adding a layering and lightness to the facade.
With time the garden will grow thicker and lusher and taller and contribute at an urban scale as well as providing an oasis for the owners. the house performs well environmentally with good solar access and plenty of ventilation. The collaboration with landscape architect was a success with the clients continuing the conversation and consultancy in order to maintain and nurture their new garden.

t;
Photos courtesy of MCK

Source: Contemporist

  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects
  • Contemporary Addition Designed MCK Architects

Sponsor

Sponsor

  • Race Round the House

    Race Round the House

    This house was built in the residential area of Fukuoka prefecture Itoshima.
    Because it is surrounded by housing on three sides, I designed a house that can grow at ease saf...

  • Hall House

    Hall House

    There is the notion in architecture of building upon the foundations of our predecessors both in theory and practice. As is the case with Hall House which seeks to reinterpret/re-i...

  • Chin up

    Chin up

    The British designer Lisa Sandall introduces us to his store 'Chin up', a small wood furniture to lean against the wall, between balance and imbalance. Here is "a piece of study or...

  • (Who is Watching You) Lamp

    (Who is Watching You) Lam..

    Slovakian design firm ALLT Studio has created a unique lighting series called "Who is Watching You". Shaped like a CCTV camera, each lamp in the series is made from steel sheet and...

  • Magritte’s, a Jail-like House

    Magritte’s, a Jail-like..

    Magritte’s is situated in the middle of Tokyo, on a tiny 45.61 m2 of plot of land. The width of front road restricted the size of construction machinery. The conditions made it e...

  • The Logan House

    The Logan House

    I want a place for my art collection – Then I want to live there. – Kent Logan.
    The Logan Residence is first a private museum, and second a personal winter residence. Th...

  • Sugar Gum House

    Sugar Gum House

    The Sugar Gum House sits on the edge of Bass Straight’s rugged coastline, at the base of the rolling hills which connect the Otway ranges to the beaches. The property operates as...

  • Rishikesh House

    Rishikesh House

    The first visit I made to see the site changed all preconceived ideas about what form this house should take. Located on an elevated hill slope, over looking the ‘Ganges’ river...

  • House M

    House M

    The project M, a residential building in the centre of Meran, is embedded in the quit area of Obermais. The concept of the design was it to play with transparent and solid surfaces...

  • Point Loma House

    Point Loma House

    Located on an infill lot in the Point Loma neighborhood of San Diego, the client desired a home that would make the most of its site, be low-maintenance and incorporate a variety o...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.