Crab Creek House

by Robert Gurney Architect
Crab Creek House Robert Gurney Architect

This house, located in Annapolis, Maryland, is built on the foundation of a 1960s post and beam modern house. The foundation was kept in an effort to retain it’s proximity to Crab Creek, an estuary that feeds the Chesapeake Bay.
Strict environmental regulations prohibited enlarging the pre-existing footprint or adding significant square footage to the house. The house is organized around a linear bar, clad in white stucco.
From this central spine, additional spaces are articulated as independent volumes, projecting vertically and clad in either wood or metal siding. The spaces are also organized around a swimming pool and views toward Crab Creek. A continuous wall of glass and covered porch heightens the interaction between inside and outside.
The primary spaces in the house are oriented toward the water views, have high ceilings and are light filled.
Materials used throughout the interior include white oak flooring and millwork, black slate, white marble, rusted steel and translucent glass. Additional materials used on the exterior include field stone, board-formed concrete, bluestone and ground-faced block.

Photos by: Hoachlander Davis Photography

Source: ArchDaily

  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect
  • Crab Creek House Robert Gurney Architect

Sponsor

Sponsor

  • Apartment Near A Park

    Apartment Near A Park

    The main challenge for us was to separate additional room with no loosing impression of spatiality and reconcile a variety of materials which investors love with steel, keeping coh...

  • What Kind of House Buy

    What Kind of House Buy

    Unveiled in 2011 the Malibu Whitewater Sanctuary is a masterfully crafted residence, an architectural triumph that simply is one of the finest homes ever imagined in Malibu.
    ...

  • The Beck Residence

    The Beck Residence

    Perched atop a rocky seaside promontory, this loft renovation is an efficient response to the problem of limited space with simplicity and restraint being the guiding principles of...

  • The Salt & Pepper Cell

    The Salt & Pepper Cell

    We love the minimal salt & pepper shaker design but we want some industrial touch in our life. This is for your dining table. It is like a D size battery also the dimensions too. M...

  • Leaf House in Brazil

    Leaf House in Brazil

    The roof acts as a big leaf that protects from the hot sun all the enclosed spaces of the house as the in-between open spaces, truly the most important ones.
    These in-betwee...

  • Ecologia Montreal

    Ecologia Montreal

    The owner, Sabine Karsenti, with the collaboration of the Ecologia Foundation and her designer Gervais Fortin, had the objective to reduce to a minimum her ecological footprint by ...

  • Motorlight Uplight Collection

    Motorlight Uplight Collec..

    The Motorlight is a unique variable angle lighting collection designed by Jake Dyson. The lighting collection is available in two versions; Motorlight Wall and Motorlight Floor. Ea...

  • The Deck House

    The Deck House

    The Deck House was designed by Choo Gim Wah Architect and is located in Janda Baik, a small village in Pahang, Malaysia. The home is perched on a steep hill and surrounded by a lus...

  • La Moraleja

    La Moraleja

    All-round refurbishment. 750 sq mt (8,073 sq ft) detached house (Madrid).
    Its construction dates from 1984, with a closed and dark distribution but very well built so the fi...

  • The Sun House

    The Sun House

    We endeavoured to make the most of the site by pushing the main ‘L’ shape of the building to the rear.
    This then created an open courtyard which was private but with sti...