DG House

by Domb Architects
DG House Domb Architects

Design is modern and simple, and materials are basic: painted plaster, grey oak and glass. Elevation reflects the inside- Same simplicity, same materials, and same quite. The lot is located at the dead-end street. Facade is very narrow, and at back of the lot a public park.
Our initial decision was to put the building in the advance lines of the street, and to leave the back garden big as much as possible.
Because of the width of the pitch, we divided the house into two wings- 2 asymmetrical boxes, which connected with open staircases . The front elevation is sealed, hiding the house from the street.
Huge doors open to the volume, which bring the views to the pool, and leave in the center of the house- a double height central space that connecting all house activities and is the meeting point of the house.
From the entrance- a wooden deck leading from the street, through the living room to the garden in the back of the field.
The intermediate space, double height- is the living room. It connects the two wings with overhead bridges and staircase. In its space was important for us to use huge glass walls- that allow natural views and lights to the home life.
The kitchen is in the public part of the ground floor with dining area from which go to the yard with BBQ Outdoor unit. Near the dining room is a spacious family room- that allows mom to be in eye contact with the children while she is busy in the kitchen.
Parents dreamed of an independent ground floor suite, sitting “on the water” with the separation from the rest of the house looks. Isolation was also a desire to give independence to children running around with their friends at the pool.
The children’s bedrooms were located on the first floor. Young’s rooms are with a common family room and balcony from every room. Adult children’s rooms are designed like “mini suite” with a living unit and independent bathroom.
All others family functions – a screening room, fitness facilities, a Billiard table, as well as an intimate studio- are in the basement.
The process with the client began in helping him to choose the lot, in reviewing the lot advantages, and in the optimization of the options  We made different sketches, and shared the dilemmas of choosing client solution. We played with the entrance direction and stairways-to received preliminary sketches for the client.
We are very unique in the design process- planning the house in 3D from the initial sketch. Customers are very happy that the “imaging programs” are translated in 3D dimension.
Easy for us to be in a process where the customer is a partner in taking “visual decisions”. He sees over the whole process house “inside and out”, from the street and from the garden.
He can intervene not only in design flow, volumes, facades, but in understanding the final design, “heat & cold” of the house, finishing materials and the relationship between spaces.
These simulations are documented in “A book of images”, that accompany the client and us throughout all phases of construction and decision making.
Great joy when the customer comes in with it and investigating whether simulation matches reality. It gives “emotional help” to customers in decision-making by family and friends- that he was showing the house and gets feedback from them.

Photos by: Amit Geron

Source: ArchDaily

  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects
  • DG House Domb Architects

Sponsor

Sponsor

  • Stunning Barge Conversion

    Stunning Barge Conversion

    Spotted on Skeppsholmen, here is a 1909 barge converted into an inspiring 1,600 square foot floating apartment. This now two bedroom, two bath home is located in Södermalm, a dist...

  • Appartement Spectral

    Appartement Spectral

    Spectral apartment is a renovation project of a small Parisian studio, in which the lack of natural light led the client to ask us to intervene particularly on the issue of artific...

  • Caro Hotel

    Caro Hotel

    Located in the heart of the city, little more than 200 metres from Valencia Cathedral and the Basilica, the Caro Hotel is the first historical monument-hotel in Valencia. An urban ...

  • Skyline Residence

    Skyline Residence

    Perched atop a ridgeline in the Hollywood Hills, the presence of the Skyline Residence represents an economical approach to creating an environmentally sensitive building within a ...

  • Thomas Eco-House

    Thomas Eco-House

    Location
    The Thomas Eco-House is located on an 11 Acre site in the Cascade foothills 0f Washington State.  The house sits at the crown of a hill bordering on forestry lands...

  • Wilkinson Residence

    Wilkinson Residence

    Located on a flag lot, a steep sloping grade provided the opportunity to bring the main level of the house into the tree canopy to evoke the feeling of being in a tree house.
    ...

  • 5-Star Indigo Pearl Hotel

    5-Star Indigo Pearl Hotel

    Set against a backdrop of dense rain-forest filled with rare wildlife, Indigo Pearl unfolds along Phuket's sheltered northern shore - a beach front property of golden sand and unin...

  • House 2413

    House 2413

    The project is located in Mohali, a satellite town of Chandigarh that is witnessing fast paced growth like most Indian cities. The brief of the client, a builder was to design a ho...

  • Vivienda de Invierno entre los Pinos

    Vivienda de Invierno entr..

    The architectural firm offered a way of working that would result in a comprehensive professional intervention in order to achieve better prices and quality: The Project + Directio...

  • Urban Lab

    Urban Lab

    Those who appreciate the variety and the character of old industrial cities of the past -now grown into burgeoning centres full of glossy buildings, may feel heartened to know that...