Diamond Project

by Terry & Terry Architecture
Diamond Project Terry & Terry Architecture

The house scales an uphill lot, with views to the west. Concrete walls run parallel along the side lot lines, forming the sidewalls of the house and continuing beyond to contain a protected garden.
Sloping roof planes hover above, and are contained between the longitudinal concrete walls. Strategic gaps or fissures were formed between roof and walls to illuminate the walls with natural light. Large glazed openings in the front and rear of the house create transparency between indoor and outdoor spaces.
A roof deck is inserted at the top of the house and functions as a continuation of the garden living space. The roof deck also provides a unique connection to the surrounding hills speckled with the pastels of the San Francisco neighborhoods.
A detached garden studio is located at the rear of the property. This small satellite structure serves as a home office, and as additional family space.
There is a shared language of simple materials and clean detailing throughout that unifies the space. This aesthetic creates the warmth and calmness essential for a family in an urban setting without distracting from the simple beauty of well juxtaposed spaces.

Photos by: Ethan Kaplan, Joe Fletcher, Alex Terry

Source: ArchDaily

  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture
  • Diamond Project Terry & Terry Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Black Pearl House

    Black Pearl House

    This house takes part of a program of the congregation Rotterdam who wanted to revitalize disadvantaged neighborhoods by selling ‘metier houses’ to private persons.
    Thes...

  • Westgate Residence

    Westgate Residence

    Description from the architects: The Westgate Residence is a renovation of a 1948 house located in Brentwood, CA where the objective was to architecturally update the building thro...

  • Loft Apartment

    Loft Apartment

    This loft apartment is a private residence designed by Adn Architectures. The project is located in Brussels, Belgium. Photos courtesy of Adn Architectures

  • Casa 115

    Casa 115

    In a unique location, overlooking the valley that frames the bay of Sant Vicenç, the project must solve the difficulty of the existing topography. The problems posed by the land a...

  • Casa Lomas de Chapultepec

    Casa Lomas de Chapultepec

    Mexican studio Paola Calzada Arquitectos has completed the Casa Lomas de Chapultepec project. The architects have remodeled a 1980 house located in Lomas de Chapultepec, a resident...

  • House Studio

    House Studio

    Italian Architectural firm Studiota has designed the House Studio project. Located on Via Bertola in Turin, Italy, this 915 square foot two bedroom apartment was completely remodel...

  • The Art of Hedges

    The Art of Hedges

    Hedge Art is the hobby of someone with far to much time on their hands.

  • NeMo

    NeMo

    NeMo (New Modern) was completed by Phil Kean Designs, and it is located in Winter Park, Florida. The home is of a sophisticated design, with stone walls, elegant decorative accesso...

  • Energy Efficient Contemporary Home

    Energy Efficient Contempo..

    This 5,981 square foot two-story residence for sale at the time of writing for $2.2 million is located in the Alta Vista Park community in Phoenix, Arizona. Built in 2005, the four...

  • Seaside Residence

    Seaside Residence

    An existing non-descript structure, perched above the crest of the dune between the ocean and bay, was thoroughly transformed.
    We utilized clearly defined volumes, simple, ...