Dual House

by VPA Architects
Dual House VPA Architects

Two individual houses to be designed for 2 brothers and their families was the brief of this project. The plot (1000 smt) is situated in the R3 zone of the outskirts of the city of Ahmedabad (Western Part of India).
A very clear instruction from the client was that they did not want to divide the plot and use it as a huge common space for both the families.
The distinctive quality of this project was that both the houses needed to look alike, as they are situated in the same plot. Thus the design language needed to remain the same, however the requirements differed.
The material play was done using exposed RCC and exposed brick work in both the houses. During the making of this house, the cost was a parameter.
This challenged me to find alternate materials without compromising with my design.  An example for this is using the exposed RCC treatment on the plastered surface to get a better quality of work in lower prices.
Moreover the formed masses gave the houses many variations in each facade. It is almost as if the house looks different from every angle.
Cross ventilation was an important factor considered while designing both the houses. I wanted to prevent the direct sun rays coming in from the south and west facade, however, I didn’t want to stop the breeze coming in the house, thus using the aluminum fins as sun breakers worked as the best solution.
One feels the same exterior architectural language after walking in the houses too. The interior facades are a blend of white, exposed RCC and exposed brick work. An exposed RCC wall mural enhances the space and its dominancy.
These murals, in both the houses, were designed and casted on site. I chose Kotah stone as flooring in the houses as it complements the language of architecture and also demarks the spaces boldly.
The courtyard and pooja (prayer) rooms work as buffer spaces in each house, separating the personal and common spaces such as the living and dining rooms.
Double height spaces are given in both the houses to make the common spaces look grand. These double heights also help to keep the visual connection between both the floors intact.
The concept of having a beautifully developed garden being seen from the insides of a house remains the same in every project I design.
I believe my clients should be able to enjoy the garden and landscape even when they are seated in the house. Thus providing small courtyards and giving full height windows are always incorporated in my projects.
An excellent example for this is the courtyard given on the western side of Rujul’s house. A high wall was designed to provide Cascade fall in order to create a wind tunnel.
The wind gets cooler whilst passing through this courtyard and then enters the dining room through the living room, thus cooling the entire house.

Photos courtesy of VPA Architects

  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects
  • Dual House VPA Architects

Sponsor

Sponsor

  • Eaton Residence

    Eaton Residence

    Seattle-based studio E. Cobb Architects has designed the Eaton Residence. Perched on a bluff in Magnolia Park in Seattle, Washington, this unique three-bedroom cantilevered home ha...

  • Mar Azul Resort Cottage House

    Mar Azul Resort Cottage H..

    Located in Mar Azul, touristic resort on the shore of Buones Aires, Casa de Veraneo is designed by BAK Arquitectos Asociados. It’s a little holiday home with minimum impact on th...

  • Punta brava 2 Residence

    Punta brava 2 Residence

    Punta Brava 2 is situated on the Costa Brava (Spain) along the Mediterranean Sea. This project opens into the sea at once that closes to provide some privacy about their neighbors....

  • The Larix House

    The Larix House

    The old wood boat sheds on the neighboring Snagov Lake inspired the shape and materials of the house. The lot is narrow thus generating the plan and position.
    For intimacy ...

  • House Bern Heim Beuk

    House Bern Heim Beuk

    Ghent-based studio Architecten de Vylder Vinck Taillieu has designed the House Bern Heim Beuk. Completed in 2011, this 1,065 square foot contemporary home located in Flanders, Belg...

  • Vivienda en Llaveneres

    Vivienda en Llaveneres

    The space where imaginary sealines become real.
    The sea is the centre that marks the disposition of the rooms, the lighting and the colours of this interiors project. Inspir...

  • The Open Box House

    The Open Box House

    A-cero presents Open box house, a project in the outskirts of Madrid. It is a 750m2 house designed according to the A-cero sculptural philosophy.
    This is inspired in the “...

  • Hyde Park Townhouse

    Hyde Park Townhouse

    A new home for private clients in Hyde Park, London, which combines understated elegance with practical and flexible spaces for real family usage, set within a classic, white stucc...

  • Moore Studio

    Moore Studio

    The clients, who are new empty-nesters with two dogs, had previously been full time artists before finding other work to support their family. The project is intended to be a vehic...

  • House N

    House N

    Built in 1938, this Noordwijk seaside villa was originally the holiday home of a concrete factory owner. Battered and blustered by the salty sea weather over the decades, the house...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.