East Windsor Residence

by Alter Studio
East Windsor Residence Alter Studio

Extraordinary views in the heart of the city and a small buildable footprint limited by restrictive easements prompted a thin, three-story home with the main living spaces and master suite on the top floor – essentially a one-bedroom loft with 270° views. A 16’ ipe screen envelopes the body of the house, and rests delicately atop a base of long courses of black Leuders limestone.
The visitor enters through a pivoting glass door, where the natural stone gives way to its dressed counterpart, and is immediately greeted by a stair of massive ebonized oak treads floating above twin steel channels, and hanging in a three-story vertical space. Beyond, an etched glass wall captures the projected shadows of a stand of giant bamboo, and a band of clear glass directs one’s gaze out to a private garden.
Punctuating the ipe facade are two steel box windows, their mirror-like reflection or deep shadow are posed against the filigree of the screen. In the evening this screen transforms into a lantern revealing a collection of spaces behind. The screen also holds the possibility of transforming the building when two 10’ sections dramatically unfold and reveal the formal dining room.
Upstairs, efforts are made to embrace the expansive view with an unmitigated ceiling plane that provides a surface for reflected light, while the screen’s 18” extension above the floor level gently corrals the visitor. Adjacent power lines to the west are eschewed, although a constellation of portholes arrayed across this wall embrace the dramatic western light and enliven the facade from the high street beyond. Here, an open plan is accentuated by laminated low-e corner glazing, twin Akari lanterns and sliding panels. Exquisitely matched Lacewood veneer cabinetry and a marble bathing area punctuate the ensemble and add a sense of finesse and delicacy throughout.

Photos by: Paul Finkel Photography, JH Jackson Photography

  • East Windsor Residence Alter Studio
  • East Windsor Residence Alter Studio
  • East Windsor Residence Alter Studio
  • East Windsor Residence Alter Studio
  • East Windsor Residence Alter Studio
  • East Windsor Residence Alter Studio
  • East Windsor Residence Alter Studio
  • East Windsor Residence Alter Studio
  • East Windsor Residence Alter Studio
  • East Windsor Residence Alter Studio
  • East Windsor Residence Alter Studio

Sponsor

Sponsor

  • Endy Stool

    Endy Stool

    Designers Shay Carmon and Ben Klinger of Israeli design firm Studio Ve have created the Endy Stool. The stool is entirely made from discarded timber end pieces from sawmills. Accor...

  • 76 Cros

    76 Cros

    An unparalleled Penthouse awaits at the pinnacle of 76 Crosby Street Condominiums.
    With five bedrooms (convertible seven), four and one half baths, plenty of wide open space...

  • Vivienda de Invierno entre los Pinos

    Vivienda de Invierno entr..

    The architectural firm offered a way of working that would result in a comprehensive professional intervention in order to achieve better prices and quality: The Project + Directio...

  • South Coast Residence

    South Coast Residence

    The house grew out of its formidable site, inspired by the Illawarra Escarpment to the far west and north, and to its east the tidal ocean rock shelf and ocean beyond. Our aim was ...

  • Aguas Claras House

    Aguas Claras House

    The house is inserted in the terrain taking advantage of the panoramic views and topography.
    A perpendicular slope towards the sights and the main volume define two levels w...

  • House 12k

    House 12k

    Terraced House 12K

    The first steps taken by the architect and the client start with the search of a suitable building site. Under the architect’s advice, two neighbo...

  • Casa Gotmar 138

    Casa Gotmar 138

    The distinct incline of the plot and its northwards orientation, where are views of mountains and forests, determined the proposal of the construction.
    The intent was to mai...

  • Contemporary Addition Designed

    Contemporary Addition Des..

    The core idea for this house was a room in the garden. A large brief for a small site provided the genesis of a concept that would set as it’s premise an idea of openness and the...

  • Under the Moonlight House

    Under the Moonlight House

    The Project tries to integrate itself in the site through use of materials that have been always part of the local historical background. The house’s shape resembles typological ...

  • Tangga House

    Tangga House

    The house is a contemporary interpretation of a traditional courtyard house, laid out around a central green courtyard with a double height stair and entry area forming the focal p...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.