Eco Friendly Retreat in Ontario

by Altius Architecture
Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture

Set on the Cliffside of a much-cherished lake, this cottage seeks to enhance the extraordinary surrounding scenery through the thoughtful integration of building elements with the natural assets of the site and terrain. This dwelling emerges form the rock formation of the cliff using the same local granite to form its base. A central core acts as an anchor that circulates movement, light and air into the living spaces that pinwheel and cantilever off into the landscape. In spite of its modest scale, the residence easily accommodates the family of four by providing amenity for dinning, cooking, living, reading and sleeping which are each carefully tuned to the unique view, light and breezes of the cliff. To balance the heavy mass derived from the fireplaces; cantilevered volumes, flying roofs and floor to ceiling glass are used to achieve a lightness of form as it works to bring the lake into the living spaces.
Living lightly on the site was important to the owners due to their strong mandate for sustainability. As a retreat from urban life, the desire to become completely self sufficient and independent from external infrastructure became critical in the design of a completely off grid residence. A two tiered approach is implemented to take advantage of both passive strategies which work to reduce energy loads and augment comfort so that the active strategies are sufficient to provide for the remaining energy needs. Energy efficient design in this case is not divorced from the experiential qualities of the dwelling but is used to enhance the unification of building to the landscape for the pleasure of its owners.



This system implements a passive gain and solar mass strategy that takes advantage of the sun’s daily passage and the movement of air in different seasons for each space. In summer, solar shading limits heat gain while operable windows are orientated to take advantage of natural ventilation. The operable windows in the central circulation space are designed to make use of the stack effect so that hot stale air is vented out and cool fresh air is drawn in. Green roofs are designed to mediate temperatures and control runoff while connecting the building foreground with the distant landscape. In winter, optimized glazing and solar orientation are used in conjunction with thermal mass in the form of concrete slabs and stone walls and the two interior fireplaces to store the sun’s radiant energy to form the base of the heating system. A high performance envelope design also works to limit unfavorable heat loss and gains all year round.
Evacuated tube solar arrays are used collect the sun’s energy to collect hot water that is stored in 10 thermal mass tanks. The hot water collected through the panels then feed into a hydronic radiant floor system to ensure a highly efficient use of technology. A series of photovoltaic panels are used to provide the buildings on the property with electricity. To ensure their success, the electrical loads are carefully managed and are minimized by selecting energy efficient appliances and LED lighting. To round out the supply of heat in the residence, advanced geothermal systems with masonry heaters are used to take full advantage of abundant biomass and latent heat available on site.

Photos courtesy of Altius Architecture

Via Contemporist

  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture
  • Eco Friendly Retreat in Ontario Altius Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Neutral Bay House

    Neutral Bay House

    Neutral Bay House is a residential project completed by Downie North Architects in 2014. The home is located in Neutral Bay, Australia. Neutral Bay House by Downie Nor...

  • Ita House

    Ita House

    Taller5 has been successful in a play whose main theme is the balance between large windows, water mirror and stone finishes through two architectural bodies cuddling a vacuum.

  • Scandinavian Design: White and Gray

    Scandinavian Design: Whit..

    This lovely apartment is located in Gothenburg, Sweden. The interior is a mixture of whites and grays, which when brought together have a relaxing and soothing effect. ...

  • Net Zero Energy Modern House

    Net Zero Energy Modern Ho..

    Design Objectives: Sustainability, privacy, respectful, Eichler-inspired
    The owners de-constructed their existing house when they realized that any single-story design meeti...

  • Westgate Residence

    Westgate Residence

    Description from the architects: The Westgate Residence is a renovation of a 1948 house located in Brentwood, CA where the objective was to architecturally update the building thro...

  • The Podil Loft Apartment

    The Podil Loft Apartment

    Loft aesthetics seemed to be the best solution for this apartment located in a historical building in the city’s old commercial district named Podil. After removing a gypsum plas...

  • Gordons Bay House

    Gordons Bay House

    It’s said that 6 degrees separate each human on earth from another. The Gordons Bay House asks how 6 degrees of separation might negotiate a web of complex associations in order ...

  • Renovation in Montonate

    Renovation in Montonate

    This renovation of a home in Montonate, Italy, was carried out by Benedini & Partners. The design studio kept the original character of the home while adding modern comforts; there...

  • Casa La Tomatina

    Casa La Tomatina

    The project of this weekend house in the countryside is divided into two parts: an open, welcoming glass volume open to views and public functions of the house, and an enclosed sto...

  • Mastro Work Table

    Mastro Work Table

    Mastro is a work table created by Italian studio Gum Design in collaboration with De Castelli. The structure of the table is inspired by the old work tables found in the craftsman...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.