Eco-Sustainable House

by Djuric Tardio Architectes
Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes

The new project has been realised in a neighbourhood, Antony, that is an example of the belief that architecture, whether heterogeneous and homogeneous, is shaped by outdated zoning regulations. The delays in securing permits, along with conditions of the urban situation and our desire to continue and refine our own research on wood constructions, led us to propose a type of construction system. This type is still not released in urban areas and rather reserved for detached houses in less dense sites. The urban rules and the site context, which is very typical, have suggested the template, which has proved a real asset to the project.
Up there, the shape of the roof/pergola, which looks like an unfinished roof, has a specific function. On the one hand, it takes the archetype of the context, inserting the project in its environment without disrupting the urban rhythm, on the other hand, it won’t accommodate a closed roof that would become a catch-all attic or a wasted space.
So we have inserted inhabitants in it, and have left it open by transforming it into a vegetable terrace, intimate and sunny. The choice of plants proposed by the landscape designer, grasses and vines on the pergola offering fruits (kiwis, squashes, grapes), will enable the owners to enjoy a vegetable garden, a suspended garden.
The program was for a blended family, calling for a flexible, modular design and design process. The answer was to instill two areas, separated but and overlapping. With very few adjustments, these two areas could become one larger, combined space.
The walls of the skylight illuminating the ground floor can be optionally removed, tomorrow perhaps working as railings and returning visual link between the two floors. The staircase is positioned in the central frame of servant areas, with the entry today common to both access. Tomorrow it might be possible to open this frame in onto the day spaces.
Giant sliding walls on each floor divide into two day spaces in order to currently organize a new partition of the areas and create an office/library on the ground floor area and a cinema on the first floor, and tomorrow, to partition the space according to use. A sideboard on wheels slips between the kitchen and the terrace on the ground floor, moving the dining area outside on sunny days.
The layout has been designed to focus on flexibility and adaptation of the everyday living spaces, seasons (in summer, the space continues outside and is more open and more spacious, while in winter, it is gathered around the fireplace) and on long-term projects. This layout researches the adaption of the lifestyle of the owners.
Completely built in wood panels placed on a pedestal (the ground here is very bad), the house is completely prefabricated in a workshop and delivered to the site to be finally assembled in just two weeks. This is a building system in Finnish wood panels that come from sustainably managed cooperatives of small private forest owners.
The pre-cut panels, supplemented by wood fiber insulation and non-treated siding, arrived at the site almost finished, reducing pollution to a minimum (the site being located in a dense suburb).
The façades, in wood panels too, were mounted along the floor. With a very efficient exterior insulation system which completely allows the elimination of thermal bridges, wood construction has the advantage to make the building very powerful. The under-floor gas-fired heating with low temperature becomes almost superfluous.
The double-glazed + argon windows of the patios and the South façades, deliberately oversized, capture the sun in winter and are sheltered by a canopy and a pergola in summer. This allows together with their performance and surface, an easy control of the solar gain and air flow as needed, without necessitating an intensive use of air conditioning or heating.
The main facade on the street, lodging the rooms in the North, is a composition of large glazed openings and single opening shutters designed in stainless steel mirror with no glazing. The reflections of the vegetation and the movement of these shutters in stainless steel mirrors make the façade changing. The ventilation of the rooms is regulated by the openings of the shutters, and the penetration of light through the windows.
The recovery of rainwater can water the garden and planters allow homeowners to cultivate aromatic plants and garden without water over-consumption.

Photos by: Clément Guillaume

Source: Djuric Tardio Architectes

  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes
  • Eco-Sustainable House Djuric Tardio Architectes

Sponsor

Sponsor

  • Casa Camino

    Casa Camino

    The house resides in an splendid semi-arid climate plot of 2,200 m2 at an elevation of 1,450 m above sea level. The climate zone has maximun temperatures above 38° C and lows reac...

  • Stunning Vicarage Conversion

    Stunning Vicarage Convers..

    This former brick vicarage located near Malmö in southern Sweden, was converted into a stunning 4,500 square foot modern home. Built in 1904 and renovated in 2007, the residence b...

  • Crab Creek House

    Crab Creek House

    This house, located in Annapolis, Maryland, is built on the foundation of a 1960s post and beam modern house. The foundation was kept in an effort to retain it’s proximity to Cra...

  • Da House

    Da House

    The house is located on the plain of the Black Sea coast. Its area makes 350 sq.m. (3,770 sq.ft). The house has one floor + garage on two cars in a cellar.
    The inhabited par...

  • Paramos House

    Paramos House

    Portuguese architecture studio Atelier Nuno Lacerda Lopes has designed the three story, contemporary Paramos House in Espinho, Portugal. Paramos House by Atelier Nuno Lacer...

  • The Art of Hedges

    The Art of Hedges

    Hedge Art is the hobby of someone with far to much time on their hands.

  • The Icon Home

    The Icon Home

    Style, class and a talent for entertaining. These are the qualities that make an icon, and this magnificent four-bedroom home lives up to its name. Just looking at the blueprint, y...

  • 31 South Water Street

    31 South Water Street

    31 South Water Street is a residential project completed by Patrick Ahearn Architect. It is located on Martha's Vineyard, an island south of Cape Cod, Massachusetts. ...

  • La Florida Residence

    La Florida Residence

    The Florida’s house is one of the most representative project in our office.
    From the beginning of the project we knew that one of the most important factors influencing t...

  • Boxenbaum Residence

    Boxenbaum Residence

    Description: Situated on a sloping corner lot across from an elementary school, the Boxenbaum House orients itself away from two perimeter streets towards rear and side outdoor spa...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.