Ecologia Montreal

by Gervais Fortin
Ecologia Montreal Gervais Fortin

The owner, Sabine Karsenti, with the collaboration of the Ecologia Foundation and her designer Gervais Fortin, had the objective to reduce to a minimum her ecological footprint by using healthy, local and little polluting materials. The team demonstrated that it’s possible to build an ecological house without sacrificing the contemporary design. All the materials were hand-picked from the most eco-responsible supplier’s of Quebec. A combination of exposed beams, big windows and an inner courtyard, signs the beauty of a cozy and modern living space.
Beyond the choice of visible materials, the Ecologia Foundation created with shapes, proportions and subtle energies a healthy place for the inhabitants to live. Ecologia Montréal is the first house in Quebec to integrate the BioGeometry ™ science, to control electromagnetic fields, to consider the energy of the earth and to infuse domestic water, in a vortex which enhances biophotons. The combination of all these factors, harmonize the emotional, vital and spiritual levels of the home and of its occupants.
The structure of the house is built in insulating concrete forms, a part of the material is constituted of 100 % recycled materials. As for the concrete used for the structure and as a thermal mass, concrete contains 39 % of recycled materials. Ideal in an urban setting, a green roof completes it all. Among the available options, the fiberglass roof was retained for its waterproofness and its life cycle of more than 100 years. To minimize the heat losses, the double glazing has a reflective film and krypton gas, offering an R value able to reach as high as R10.
The stone of the facade, from a local quarry, impresses by its imposing dimensions. A local artisan created hemp and lime walls giving them a rich and velvety aspect and do not contain either gypsum or paint. The panels of the kitchen are made from recycled materials and release very little urea formaldehyde. The household electrical appliances are among the most long-lasting and economic in water and electricity consumption. All the faucets have adapters to reduce the flow of water. Made with vegetable base resin, the bath and vanity of the master bathroom respect Eco-friendly values. The indoor furniture was made locally with resistant materials to daily uses. The magnificent recycled floors in white ash give the impression of vast and brighter rooms. The radiant floors, combined to a geothermal system, maximize the comfort. Even both wells that were drilled for the geothermal were executed in respect of the environment.
Wide planks of torrefied wood from make of the terrace and the inner courtyard spectacular living spaces.
To renovate in a ecological way is an ethical gesture, a gesture which we shall have to all apply one day.

Photos by: Alexandre Parent

  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin
  • Ecologia Montreal Gervais Fortin

Sponsor

Sponsor

  • Mercer House

    Mercer House

    The client purchased an existing run-down home with the intention of transforming it into a striking contemporary styled residence. Although unattractive to look at, the existing r...

  • The Offset

    The Offset

    The idea of the project is to capture south light exposure on an eastwest lot by splitting and offsetting the second floor of a narrow and deep infill house.
    The offset betw...

  • Villa Topoject

    Villa Topoject

    The house is located in a small valley in a mountainous area near Seoul, Korea. While the valley slopes upward, series of houses intermittently continue facing a 3 meter wide road....

  • Villa Storingavika

    Villa Storingavika

    This house will be built on one of Bergen’s most attractive sites. The house looks out over the southern fjords and the West coast archipelago. The house is twofold. The top floo...

  • The Sun House

    The Sun House

    We endeavoured to make the most of the site by pushing the main ‘L’ shape of the building to the rear.
    This then created an open courtyard which was private but with sti...

  • Jarson Residence

    Jarson Residence

    This house is designed as a vessel of personal discovery for two real estate professionals with an educated passion for modern architecture and their two sons. Gracefully embracing...

  • An Elegant Interior

    An Elegant Interior

    This elegant interior is located in Manhattan's Financial District, in New York, and was designed by Bazzèo. The décor makes use of smooth surfaces and richly-toned wood to add w...

  • Contemporary Fairfax House

    Contemporary Fairfax Hous..

    Description from the architects: a creative fusion of sophisticated architectural concepts with the latest, lifestyle technology has produced a residence that’s sleek and stylish...

  • Annandale House

    Annandale House

    The site for this house is closely bounded by residential units to the south-west and the Piano Factory warehouse apartment conversion to the north. The west and east offer framed ...

  • Tea House

    Tea House

    At the foot of the hill dividing Hloubetin and Aloisov you’ll find a small garden. The garden is unostentatious, slightly wild but even so graceful, each spring apple and cherry ...