Eden Hotel

by Antonio Citterio Patricia Viel and Partn
Eden Hotel Antonio Citterio Patricia Viel and Partn

The quite big volume of this project has been divided into a sequence of small buildings – high and narrow – that draws a sort of line upstream in the valley. Entirely covered with wood, with roofs in shingles, these volumes are astonishing for their empty façades that are perforated by loggias – even double-height – and large glass-panels, something which is quite unusual for mountain climates.
Embedded in the gently-shaped slope of the land, the irregular arrangement of accesses in different heights makes it possible to directly access the road by car from an underground car park or to enter through a pedestrian access upstream directly from the ski slopes.
Considering the plan, the aggregation of several units made it possible to distribute the space with exterior two-entrance staircases, thus exploiting the interval between buildings and making transversal crossings more animated. The building technology aims at maximising the passive heat exchange of buildings through the use of super-insulating packages around the perimeters, through the climate mitigation capability of the loggias in the windows and the top performance glass-panels.

Photos by: Gionata Xerra

Sponsor

Sponsor

  • Student Housing in Copenhagen

    Student Housing in Copenh..

    We have seen a student house designed by stacking old shipping containers. This new student residence at the Copenhagen Business School designed by Lundgaard & Tranberg Architects ...

  • Palm Desert Residence

    Palm Desert Residence

    A new residence for the Architect’s parents located in a country club development with strict design guidelines governing many of the exterior characteristics of the building (pi...

  • Loft industrial en el centro de Barcelona

    Loft industrial en el cen..

    Se trataba de una antigua imprenta, en la planta de calle de un edificio del centro de Barcleona, con unos 800 m2 repartidos en dos grandes plantas. El encargo fue convertirlo en u...

  • Marrickville House

    Marrickville House

    This project involves the subdivision of an inner city block in Marrickville into 2 torrens titled properties, and the construction of 2 semi detached houses as contemporary infill...

  • Appartement Spectral

    Appartement Spectral

    Spectral apartment is a renovation project of a small Parisian studio, in which the lack of natural light led the client to ask us to intervene particularly on the issue of artific...

  • Lake Travis Residence

    Lake Travis Residence

    Austin-based studio Hsu Office of Architecture has designed the Lake Travis Residence. This contemporary two story home is located near Austin, Texas, USA. Lake ...

  • Anti Patio

    Anti Patio

    The terraced plot is located on the eastern slope of the hill, with a 10-15 km panoramic view characteristic of a penthouse. The layout of the house enables its 180-degree exposure...

  • Mastro Work Table

    Mastro Work Table

    Mastro is a work table created by Italian studio Gum Design in collaboration with De Castelli. The structure of the table is inspired by the old work tables found in the craftsman...

  • Shipping Container House in El Tiemblo

    Shipping Container House ..

    Designed by studio James & Mau Arquitectura and built by Infiniski, the Casa El Tiamblo is made of four 40 foot shipping containers. Located in El Tiemblo in the province of Ávila...

  • Dual House

    Dual House

    Two individual houses to be designed for 2 brothers and their families was the brief of this project. The plot (1000 smt) is situated in the R3 zone of the outskirts of the city of...

  • Casa Larraguibel Rubio

    Casa Larraguibel Rubio by Jorge Figueroa Asociados

  • House Lam

    House Lam by Nico van der Meulen Architects